Податкові міліціонери повинні вибачитися перед трудовим колективом державного підприємства «Гайсинський спиртозавод» за влаштовані на підприємстві «маски-шоу», — так було заявлено на засіданні Вінницької обласної комісії з питань повернення ПДВ.

«Голос України» вже повідомляв про зухвалі антизаконні дії податкових міліціонерів ДПА у Вінницькій області, які 19 жовтня цього року зі зброєю в руках і в масках на обличчях увірвалися на завод і не дозволили заводчанам відправити зарубіжному споживачеві дві цистерни спирту («Рейдери в погонах» і «Гайсинський спиртозавод захистила прокуратура...»). Свої дії податківці мотивували тим, що зарубіжна фірмаотримувач спирту нібито фіктивна. Тим часом на згаданому засіданні прозвучало досить неприємне для податківців повідомлення, що про існування і дієздатність зарубіжного резидента можна довідатися за лічені хвилини в Інтернеті подано повну інформацію про всіх субєктів підприємницької діяльності.

Більше того, продукцію підприємство відправляло за попередньою оплатою, тобто кошти за неї вже надійшли від споживача. До того ж дозвіл на це напередодні дали самі податківці.

На запитання, чому досі спиртовикам не повернуто ПДВ, голова ДПА у Вінницькій області Василь Лайтарнюк відповів: «Триває перевірка».

— ?!

Ще 13 листопада нинішнього року обласна прокуратура прийняла рішення про закриття кримінальної справи, порушеної податківцями стосовно Гайсинського спиртозаводу, а головний податківець досі веде мову про якусь перевірку. Втім, можливо, пан Лайтарнюк мав на увазі перевірку Генпрокуратури України. Вона тепер вивчає, як саме діяли податкові міліціонери в Гайсині.

Про те, що ГПУ перевіряє вінницьких податкових міліціонерів, колектив заводу дізнався з листа. Його надіслав на підприємство начальник Головного управління нагляду за дотриманням законів під час провадження оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства ГПУ, державний радник юстиції третього класу В. Дичаковський. Наведемо декілька цитат з цього листа: «Встановлено, що кримінальну справу податковою міліцією ДПА у Вінницькій області № 06059007 порушено всупереч вимогам ст. ст. 94, 98 КПК України, тобто без наявності достатніх приводів та підстав. Крім того, під час досудового слідства у справі допущено порушення вимог ст. ст. 78, 126, 75, 196 КПК України, а саме: безпідставне накладення арештів на рахунки підприємства, призначення експертиз та податкової перевірки ДП «Гайсинський спиртозавод».

З метою усунення причин і умов, що сприяли порушенню закону, та притягнення винних до відповідальності Генпрокуратурою України порушено дисциплінарне провадження, розгляд якого доручено голові ДПА України.

Прокурору Вінницької області доручено провести перевірку щодо причетності до порушень вимог закону керівництва ДПА у Вінницькій області та прокуратури області, а також вирішити питання стосовно заявлення позову про відшкодування збитків, завданих Гайсинському спиртозаводу неправомірними діями органів державної податкової служби».

Навіть після такого рішення ГПУ (наведений лист датований 30 листопада цього року) податківці не поспішали повертати вилучені на підприємстві бухгалтерські документи. Без них завод не міг здійснювати грошові операції. Блокувати роботу підприємства, як бачимо, можна і в такий спосіб. Представники трудового колективу знову змушені були звертатися по допомогу до народних депутатів України від Вінниччини. Уперше вони це зробили, коли рейдери в погонах «окупували» завод. Тоді народні депутати надіслали колективного листа Генпрокурору, після чого податківців вивели на чисту воду. Але вилучені документи, на прохання представників заводу, все одно не поспішали повертати.

Трудовий колектив знову змушений був турбувати народних депутатів. Тільки після депутатського запиту, зробленого з трибуни Верховної Ради до Генпрокурора України, як кажуть, крига скресла. 7 грудня, майже через місяць після закриття прокуратурою цієї справи, директора заводу запросили до податкової, щоб повернути вилучені документи.

Відновити роботу державного підприємства можна було б набагато раніше. На жаль, допомоги від місцевої влади колектив так і не дочекався. Тому й шукав правду в Києві.

Про те, яких збитків завдано державному підприємству «героїчними» діями (працювали ж бо зі зброєю в руках!) податкових міліціонерів, ми вже повідомляли в попередніх публікаціях. Свою провину перед колективом податківці могли б частково спокутувати, якби повернули хоча б ПДВ — 600 тисяч гривень, які винна держава цьому підприємству. З них більш як 200 тисяч уже підтверджено до повернення. Але платити їх не поспішають. Чому? Таке запитання, за дорученням колективу спиртовиків, адресуємо голові ДПА України. На заводі також хочуть знати, чи заведено в податківців вибачатися за свої неправомірні дії? А головне як бути із збитками, завданими підприємству?

Насамкінець ще одна інформація для вартових державних інтересів (податківці завжди підкреслюють, що діють в інтересах держави). Директор Гайсинського спиртозаводу В. Жмурко повідомив, що зарубіжний резидент, який, до речі, ще й досі в повному обсязі не отримав продукцію, за яку, нагадаємо, понад два місяці тому розрахувався за попередньою оплатою валютою, відмовився надалі працювати з гайсинськими спиртовиками. «Сорі, панове, ви непередбачувані!..».

Маємо ще один приклад «підмоченої» репутації нашим виробникам зарозумілими діями чиновників з податкової. Але їм, даруйте, по вуха забризканим спиртом, від того, схоже, ні холодно ні жарко. Тому навряд чи вони наважаться на вибачення перед колективом. Принаймні у Вінницькій області ще не було таких випадків!..

Вінницька область.