Налаштованість українських політиків на європейський вибір не піддається сумніву. Свідченням цього є конкретні кроки парламенту і уряду, зокрема, ухвалення законів, що є передумовою вступу України до СОТ. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час зустрічі з Прем’єр-міністром Естонської Республіки Ансіпом Андрусом (на знімку), котрий відвідав Україну з офіційним візитом. Проте насамперед, зауважив О. Мороз, Україна має подолати таке негативне явище, як корупція, і утверджувати демократичні стандарти у всіх сферах життя.

Співрозмовники високо оцінили рівень двосторонніх відносин і висловили сподівання, що візит естонського прем’єра надасть їм, і зокрема міжпарламентській складовій, нового імпульсу. На думку глави українського парламенту, відновлення роботи двосторонньої міжурядової комісії з питань економічного, промислового, наукового і технічного співробітництва сприятиме зміцненню зв’язків ділових кіл двох держав. Прем’єр-міністр Естонської Республіки передав Голові Верховної Ради України запрошення відвідати його країну з офіційним візитом у зручний час. А. Андрус відзначив збільшення торговельного обороту та обсягу інвестицій між Україною та Естонією.

Обговорюючи політичну ситуацію в обох країнах, О. Мороз поцікавився розвитком в Естонії місцевого самоврядування, євроінтеграції і структурних економічних реформ. Естонський прем’єр запевнив Голову Верховної Ради, що його країна підтримує євроінтеграційні прагнення України і зацікавлена у розвитку співпраці з нашою державою. О. Мороз наголосив, що політична стабільність у нашій державі і позитивні зрушення в економіці «будуть найкращою відповіддю на всі складнощі, а стабільність економіки значною мірою залежить від завершення політичної реформи на місцях».

Коментуючи після зустрічі в інтерв’ю журналістам поточні політичні події в державі, Голова Верховної Ради Олександр Мороз повідомив, що він обмінявся думками з Президентом України про роботу конституційної комісії. На думку глави парламенту, конституційну комісію, як інститут підготовки змін до Конституції, може бути створено в парламенті. Президент також може створити відповідний дорадчий орган і делегувати своїх представників до конституційної комісії, однак вона повинна працювати в парламенті. Але, за словами О. Мороза, на сьогодні парламент ще не делегував своїх представників до складу конституційної комісії.

Питання відставки міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка, наголосив О. Мороз, для Верховної Ради вже вичерпано, і парламент не має жодних підстав переглядати своє попереднє рішення. Та й загалом ситуація з міністром закордонних справ «абсурдна і підриває авторитет країни на міжнародному рівні». На думку глави парламенту, доцільно до обрання парламентом нового міністра призначити виконувача обов’язків міністра закордонних справ чи покласти виконання обов’язків міністра на його першого заступника.

Коментуючи закон про Кабінет Міністрів, Олександр Мороз висловив сподівання, що Президент України підпише закон, стосовно якого парламент подолав вето глави держави. Водночас О. Мороз визнав, що деякі норми закону про Кабмін дискусійні. Стосовно цих статей може зробити висновок Конституційний Суд і вилучити їх із тексту закону. У свою чергу, пропозиції Президента також значною мірою «грішать невідповідністю Конституції». Однак, з другого боку, зауважив Голова Верховної Ради, країна зачекалася цього закону.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.