У Житомирі, де сто років тому народився основоположник практичної космонавтики Сергій Корольов, багато що нагадує про космос та людей, котрі його підкоряли. У центрі міста височіє пам’ятник славетному конструкторові, до підніжжя якого в день ювілею поклали живі квіти. Один з районів із часу його утворення (а це 33 роки!) називається Корольовським. Ім’я видатного земляка носить Житомирський військовий інститут радіоелектроніки, який готує, зокрема, й фахівців з освоєння космосу. Почесних гостей, особливо зарубіжних, обов’язково запрошують до музею космонавтики імені Корольова: і до меморіального будинку, де народився автор першого супутника Землі, який підготував перший політ людини в космос, і до павільйону навпроти, де експонують зразки космічної техніки, створені завдяки генію головного конструктора.

— Це унікальний музей, такого більше немає, — сказав Юрій Павленко, новий голова Житомирської ОДА, який уперше побував у цьому закладі саме в день сторіччя Сергія Корольова.

Апогеєм відзначення ювілею в Житомирі стане 19 січня, коли сюди прибудуть численні гості — вчені, космонавти, рідні Сергія Павловича.

На знімку: під час урочистостей до 100-річчя С. П. Корольова.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.