Напередодні нового року вітчизняний бізнес отримав від Президента України справжній подарунок. Законодавчий! Як повідомила прес-служба глави держави, 27 грудня Віктор Ющенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів», ухвалений Верховною Радою 15 грудня 2006 року.
Законом, зініційованим народними депутатами-промисловцями і підприємцями, пропонується віднести справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником, а також між учасниками (засновниками, акціонерами) господарських товариств, що пов’язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, до підвідомчості господарських судів. Передбачається, що такі справи розглядатимуться господарським судом за місцезнаходженням господарського товариства згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а не в будь-якому суді країни, як це було раніше.
Незадовго до цієї події під час грудневого засідання правління УСПП президент союзу, голова Комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони Анатолій Кінах підкреслив: «Промисловці і підприємці провели у парламенті дуже важливий закон. Я думаю, він увійде в історію українського права. Це закон, який дає можливість нам більш чітко й ефективно протидіяти такому явищу, як рейдерство. Це дуже серйозна робота».
Сьогодні рейдерство є найболючішою проблемою для підприємців і держави. Кількість захоплень наближається до трьох тисяч, а щорічний обсяг «послуг» цього «ринку» оцінюється приблизно у три млрд. дол. (без урахування приватизації). При цьому частка «недружніх поглинань» становить 60 — 70 відсотків. За найбільш оптимістичними даними, в Україні зараз діє від 30 до 50 рейдерських груп. На жаль, в державі відсутні закони прямої дії та механізми їх реалізації, які регламентували б правовідносини у сфері безпеки вітчизняного підприємництва. Це й дає рейдерам можливість «розгулятися».
Новий закон було прийнято завдяки й напруженій праці  УСПП протягом останніх років. За участі фахівців союзу розроблено концепцію корпоративної безпеки членів УСПП, реалізацію якої розпочато вже кілька місяців тому. Уже вдалося захистити кілька підприємств і компаній, які зазнали рейдерських атак, в тому числі акціонерну компанію «Укррічфлот». УСПП ініціював створення реєстру нечесних суддів і неправомірних рішень судів із приводу переділу власності. Сьогодні в «чорному» списку — більш як 100 справ і 11 судів. УСПП звернувся до Верховного і Вищого господарського судів України з проханням дати належну оцінку діяльності цих судів. З англійської raіd перекладається як «наліт, набіг», тобто за правилами граматики raіder — не хто інший, як нападник, грабіжник, отже — злочинець. А чи насправді це так, вирішуватиме суд, сподіваємося, віднині чесний і справедливий, для чого і прийнятий новий закон.
Значущість його для стабільного розвитку, конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості української економіки, особливо напередодні вступу до СОТ, можна порівняти із наріжним каменем, на якому має вибудовуватися і міцно триматися комплексна система законодавчого захисту вітчизняного підприємництва. Аби успішно рухатися далі, Верховній Раді вкрай необхідно прийняти закони про комерційну таємницю, охоронну діяльність, про службу безпеки юридичних осіб і суб’єктів господарювання та ще багато інших. Адже зроблено лише перший, хоча і вельми рішучий крок до того, щоб нарешті закон припинив бути «дишлом», який можна повернути у будь-який бік. «Щоб в Україні панувало верховенство права, рівність усіх перед законом і незворотність покарання незалежно від посади, якщо закон порушується», — саме так визначив цього року один із принципових напрямів діяльності УСПП його президент Анатолій Кінах.