14 січня Василю Олександровичу Конькову (на знімку) виповнюється 80 років.

Шановний Василю Олександровичу! Ми, ваші вірні друзі й бойові побратими, члени Комісії у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. при Верховній Раді України та члени президії Київської міської організації партизанів і підпільників, в знаменний день вашого 80-річчя сердечно вітаємо нашого дорогого ювіляра, бажаємо зрілого довголіття, натхнення і продуктивної праці у відстоюванні історичної правди про підпільно-партизанський рух в Україні в роки Великої Вітчизняної війни.

Народились ви на Черкащині, батьківщині Шевченка (с. Водяне, Шполянський район), в сімї селянина. Здобули вищу юридичну освіту, стали кандидатом історичних наук, доктором філософії.

В свої юні роки ви без вагань стали на захист Батьківщини з січня 1942 р. по жовтень 1943 р. брали участь у боротьбі з фашистськими загарбниками у складі Водянської підпільної організації та партизанського загону ім. Кутузова, що діяли на Черкащині, а опісля служили на флоті старшиною 1-ї статті. Стали інвалідом війни ІІ групи.

Але найповніше ваш талант організатора, а згодом керівника розкрився на роботі в Комісії у справах колишніх партизанів. За вашими пропозиціями було видано книгу-меморіал «Вінок безсмертя», розроблено дві карти-схеми про діяльність в роки війни в Україні підпільників і партизанів, у всіх областях відкрито мережу музеїв і музейних кімнат партизанської слави, встановлено памятники, памятні знаки, меморіальні дошки в місцях боїв партизанів та підпільників.

Під вашим головуванням комісія прийняла важливі рішення про державне визнання і увіковічення підпільно-партизанського руху встановленням щорічного свята «Дня партизанської слави», заснуванням Штандарту «Український партизанський фронт 1941—1945 рр.», виготовленням нагрудного памятного знака «Партизан України». Ваші авторські дослідження історії підпільно-партизанського руху відзначено премією ім. Островського.

Ви автор важливих і вагомих досліджень підпільної і партизанської боротьби в Україні, систематично висвітлюєте ці питання в ЗМІ. Дбаєте про соціальний захист ветеранів і дружні звязки з ветеранськими організаціями України та зарубіжжя.

Прожите вами яскраве, часом нелегке, але гідне життя, людяність і працелюбність, цілеспрямованість у досягненні мети є добрим прикладом для молодого покоління.

Наполеглива праця здобула вам повагу і шану колишніх партизанів і підпільників, державних і громадських органів. Ваші заслуги Батьківщина високо оцінила. Ви кавалер трьох орденів «Богдана Хмельницького» — І, ІІ та ІІІ ступенів, двох орденів «Вітчизняної війни», орденів «За мужність» ІІІ ступеня, «За заслуги» ІІІ ступеня та інших нагород.

В день 80-ліття від щирого серця бажаємо вам і вашій родині міцного здоровя на прийдешні роки, незмінного оптимізму, добробуту, натхнення в роботі.

Заступники голови Комісії у справах колишніх партизанів В. Рибалевський (він же голова Київської міської організації партизанів і підпільників), В. Римар;

відповідальний секретар Комісії В. СатурІн та члени Комісії у справах колишніх партизанів і члени президії Київської міської організації партизанів і підпільників.