Ранкове засідання 12 січня

Народні депутати подолали вето Президента на закон «Про Кабінет Міністрів України». За це рішення віддали свої голоси 366 парламентаріїв: 185 з Партії регіонів, 121 БЮТ, 31 СПУ, 21 КПУ, 8 позафракційних. (Після чого фракція «Наша Україна» залишила сесійну залу. А «бютівці» заявили, що вони свідомо «прибрали конфлікт, який існував між Президентом і Премєром»).

Крім того, парламентарії прийняли зміни до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад (щодо імперативного мандату) та закон про опозицію в першому читанні.

Ще на початку ранкового засідання депутати з фракції «Наша Україна» блокували парламентську трибуну з вимогою першочергово розглянути ці проекти. Навіть звіт ТСК з питань вивчення ситуації, що склалася у звязку з проведенням 26 листопада 2006 року позачергових виборів кіровоградського міського голови та фактами порушень виборчого законодавства України, довелося заслуховувати після годинної перерви, на якій узгодили особливості розгляду питань.

Народні депутати проголосували за призначення на посаду віце-премєр-міністра Володимира РадЧенка (на знімку ).

Після чого лідер фракції соціалістів Іван Бокий оприлюднив заяву стосовно розповсюдженого в деяких інтернет-виданнях запису телефонної розмови Олександра Мороза з іноземним послом. Сам Голова Верховної Ради зазначив, що опублікована стенограма «абсолютно точна». «Я не соромлюся того, що я казав, я своєї позиції не приховував», — заявив глава парламенту і запитав: кому дозволено стежити за політиками, коли це порушення Конституції України?

Парламентарії прийняли постанову про утворення Державного комітету у справах ветеранів, закон про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України, а також подолали вето Президента на закон «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

На закритті сесії Премєр-міністр Віктор Янукович подякував депутатам за плідну роботу і наголосив, що за 15 років незалежності уряд отримав свої законні права. «В останній день другої сесії депутати показали, що можуть обєднуватися навколо тих питань, від яких залежить життя країни. Ця сесія переконала, що пошук компромісу завжди веде до успіху і створює умови для консолідації», — зазначив він. «Ми виправлятимемо помилки і робитимемо все для того, щоб була довіра до влади», — резюмував Віктор Янукович.

Нині, зазначив Олександр Мороз, відбувається дуже складний процес зміни функцій, повноважень і відповідальності інститутів влади. Тому цей процес не може відбуватися безболісно для деяких політичних сил. Глава парламенту говорив і про нову якість роботи парламенту, яка виявлялася у прийнятті важливих законів.

Однак, зазначив глава парламенту, народні депутати також тісно працюють і з інститутом Президента: із 35 законів глави держави — 17 ухвалено. Під час другої сесії, нагадав Олександр Мороз, ухвалювалися й розвязувалися за участю депутатів дуже складні питання, зокрема у міжнародному контексті. Крім того, сказав глава парламенту, у Верховної Ради і Кабінету Міністрів склався зовсім інший, якісніший рівень взаємин. Завдяки чому і основний фінансовий документ держави був прийнятий своєчасно, а також ухвалено перспективний план законодавчих робіт.

А найважливішою темою для наступною сесії, наголосив Голова Верховної Ради, буде продовження політичної реформи, зокрема вдосконалення Конституції і місцевого самоврядування. Парламент, за його словами, відстежуватиме якість прийнятих рішень і Президентом, і Кабміном. «Курс на підвищення ролі і статусу місцевих рад, на зміцнення демократії залишається незмінним. Парламент відпрацює всю визначену каденцію успішно й ефективно», — додав Олександр Мороз.

Голова Верховної Ради привітав усіх з новорічними і різдвяними святами і закрив сесію.

На початку ранкового засідання парламентарії привітали Миколу Мартиненка з днем народження. А народний депутат Юрій Кичатий, обраний до Верховної Ради за списком Партії регіонів, склав присягу і ввійшов до антикризової коаліції. Крім того, Голова Верховної Ради повідомив про виключення Володимира Заплатинського і Олександра Волкова зі складу фракції «Наша Україна» (поки що ці депутати позафракційні).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.