Вечірнє засідання 11 січня

Таку пропозицію висловила у своєму законопроекті про внесення змін до закону «Про виконавче провадження» лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Автор пропонує заборонити звернення судового стягнення про погашення боргів за житлово-комунальні послуги за рахунок вилучення у боржників належного їм житла. Вимога заборонити такі звернення, тобто конфісковувати у людей квартири, стосується лише тих, хто має невеликий дохід і реально проживає у своїх квартирах, а не, скажімо, здає їх іншим.

Та зясувалося, що є й протилежна позиція. Її висловив представник фракції Партії регіонів В. Ядуха. Він сказав, що закон не можна підтримувати, бо люди взагалі перестануть платити, а соціаліст Євген Філіндаш не погодився з ідеологією закону, бо, мовляв, у такий спосіб законодавці провокують не виконувати рішення судів. І він за те, щоб забрати у суду навіть підстави для ухвалення рішень у стилі: квартиру за борги. Як наслідок, документ не набрав належної кількості голосів для прийняття його у першому читанні. Проект відправлено на доопрацювання.

Судова тема на цьому засіданні виявилася провідною. Законодавці відреагували на вмотивовані нарікання Верховного Суду з приводу надмірного перевантаження найвищої судової інстанції касаційними справами. Ситуація для судової системи справді катастрофічна, адже, щоб дотримуватися розумних термінів розгляду справ, скажімо, суддям цивільної палати, а це 20 осіб, довелося б розглядати по 30 справ щодня.

Вочевидь, позитивно вплинула на депутатів і особиста присутність у сесійній залі Голови Верховного Суду Василя Онопенка вчорашнього колеги-законодавця, який дохідливо пояснив ситуацію. За його словами, в разі внесення змін до закону «Про судоустрій України» (проект народного депутата Олени Шустік) Верховний Суд отримає можливість розосередити справи по регіонах і таким чином вдасться їх розглянути, а людям відстояти у суді свої права.

Василь Онопенко розповів також про напрацьовані Верховним Судом проекти змін до ЦПК та інші заходи, яких судова влада вживає для виправлення ситуації.

392 народні депутати проголосували за прийняття документа в першому читанні. 230 парламентаріїв у першому читанні схвалили і зміни до перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

До речі, певну причетність судова влада має і до схваленого Верховною Радою у першому читанні закону «Про організаційно-правові засади вилучення (викупу) земель права приватної власності». У висновках вищої судової інстанції України, до яких ще не звикли всі законодавці (або через відсутність таких висновків, або з інших причин), ідеться про ризики, розмитість деяких понять, що можуть допомогти спритникам вилучати за цим законом землю для громадських потреб (на автотраси, прокладення нафто- і газопроводів тощо) з приватної власності одного громадянина і передачі її різними хитрими шляхами у приватну власність іншого чи інших.

326 парламентаріїв погодилися продовжити до 1 січня 2010 року мораторій на порушення справ про банкрутство підприємств гірничої галузі.

Розглянули і пропозиції Президента України до закону про перелік підприємств, що підлягають приватизації.

А на початку засідання, скориставшись правом на позачергову перерву, фракції БЮТ і «Нашої України» виголосили з трибуни заяву, в якій засудили кадрову політику уряду у Міністерстві внутрішніх справ, зокрема, призначення заступниками міністра двох генералів, які, за словами промовця, в дні помаранчевої революції готові були підняти озброєну руку на беззбройних людей. Що ж це, запитували опоненти, за універсал єдності, коли деякі його підписанти однією рукою за мир і злагоду, а другою групують чи реанімують такі силові методи.