Новий сезон приватна галерея «На Спаській, 45» відкрила фотовиставкою Олени Ілюшиної-Беншен. До 2004 року дівчина жила в Миколаєві, закінчила художню школу (клас Зої Бурлаки). Захоплення фотографією було майже неминучим, адже її батько член Спілки фотохудожників України. У Норвегії, де нині мешкає Олена, вона зайнялася фотографією професійно. І одержала призове місце у фотоконкурсі на Скандинавському фотосайті.

Улюблена тема О. Ілюшиної-Беншен природа Скандинавії і те, без чого світ був би набагато тьмяніший, а саме квіти. Фотознімки квітів, зроблені в режимі макрозйомки, і є основою нинішньої експозиції. Як вважає мистецтвознавець галереї Олександра Філоненко, фотомитець неначе намагається заглянути у внутрішню будову квітки, показати нам красу її «архітектури», розмаїтість форм та багатство відтінків. Це своєрідний фотогербарій, де поруч зі звичайними ромашками розкривається загадкове нутро екзотичної орхідеї.

За зимового безквіття ці мяко тліючі вогники літа здаються особливо дорогоцінними. А ось кілька норвезьких пейзажів фіорди, суворе море. Але ми бачимо цю країну і з несподіваного боку: пасторальні сцени з конями, на тлі майже південного світла або за похмурого небокраю. І скрізь відчувається легкий смуток і любов до цієї землі.