Створити тимчасову слідчу комісію для перевірки надходження сировини на мясопереробні підприємства держави таке звернення до Верховної Ради ухвалили депутати Вінницької облради. Мясокомбінати області переповнені контрабандною сировиною, зазначив у своєму виступі досвідчений господарник, депутат облради Олексій Порошенко. За його словами, керівники комбінатів самі зізнаються в тому, що їм вигідніше брати польське сало, ніж наше. Тим часом на свинокомплексах нашого господарства, уточнив О. Порошенко, нині нараховується дві тисячі (!) голів свиней вагою по 100—130 кілограмів, але на жодному мясокомбінаті їх не хочуть брати. Щоправда, дехто з керівників мясопереробних підприємств готовий піти на поступки закупити поголівя, але за ціною не більше шести гривень за кілограм живої ваги. «Це навіть дешевше собівартості. Перестріляти цих свиней, чи хай самі поздихають!» — кидає спересердя співрозмовник.

Свиноматки у сільгосппідприємствах Порошенка елітні, їх завезли з Данії. Досвід вирощування свинини за європейськими технологіями фахівці вивчали у Франції і Німеччині. Там само закупили обладнання. У Крижопільському і Ямпільському районах реставрували приміщення свинокомплексів на 25 тисяч голів свиней. Мали намір будувати новий потужний свинокомплекс на 35 тисяч голів. Але робити цього вже не будуть, щоб, як каже співрозмовник, не опинитися у дурнях.

Таких свиноматок, як у господарствах Порошенка, нема у жодному іншому сільгосппідприємстві області, зазначив голова облради Григорій Заболотний. Якщо їх втратити, то область зазнає значних збитків у розвитку свинарства.

До речі, ще одне господарство «Липівське» Томашпільського району вже почало вирізати свиноматки. Про це повідомив з трибуни сесії облради депутат Микола Мельник. Селяни не мають наміру працювати собі на збиток Гайсинський мясокомбінат, куди липівчани здають поголівя, знизив ціну на свиней до 6,5 гривні за кілограм живої ваги. Проте для рентабельного ведення свинарства, каже М. Мельник, свинина повинна коштувати хоча б по 9—10 гривень за кілограм.

Вінницька область.