Декілька днів тому в деяких інтернет-виданнях і газетах було опубліковано фрагмент телефонних переговорів між Головою Верховної Ради України Олександром Морозом та одним із британських дипломатів.

У згаданих матеріалах повідомляється, що ці телефонні розмови записані в результаті операцій українських спецслужб і, в основному, Служби безпеки України. Є всі підстави вважати, що запис розмови є справжнім. Це тим більше обурливо, що керівники всіх правоохоронних органів, які мають технічні засоби для таких незаконних операцій, регулярно запевняли пресу та широку громадськість, що ніякого незаконного прослуховування політичних діячів не здійснюють.

Фракція Соціалістичної партії України вимагає від керівництва правоохоронних органів і спецслужб у найкоротший термін провести офіційне службове розслідування та виявити витоки незаконних прослуховувань Голови Верховної Ради України.

Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ України, Державна служба спеціального звязку повинні надати офіційний звіт про систему контролю за використанням засобів електронного нагляду. Також офіційно має бути оголошено, скільки систем електронного шпигунства було завезено в Україну за останні роки, у чиєму вони розпорядженні і хто із посадових осіб несе персональну відповідальність за те, що були створені умови для незаконного прослуховування відомих державних діячів.

Доти, доки керівництво спецслужб не надасть повної інформації за всіма пунктами, фракція Соціалістичної партії України не братиме участі в будь-яких голосуваннях у Верховній Раді з прийняття рішень щодо діяльності спецслужб.

З огляду на сьогоднішню політичну ситуацію стає очевидно, що розвал у роботі українських спецслужб, який призводить до безконтрольного шпигунства за українськими громадянами, є результатом продуманих дій декотрих політичних діячів. Скандал з незаконного прослуховування телефонних розмов українських політиків має стати предметом звіту у Верховній Раді України керівників силових відомств, а також Генеральної прокуратури України.

Ми вважаємо, що відзвітуватися перед Верховною Радою України про причини зловживань службовим становищем у спецслужбах, про причини злочинних дій, повязаних із використанням спецслужб у політичній боротьбі, зобовязані представники секретаріату Президента України, які взяли на себе відповідальність за реформування СБУ. Секретаріат Президента України також повинен публічно відзвітуватися про причини свого втручання в роботу українських спецслужб.

Керівництво секретаріату Президента України в публічних інтервю заявило про те, що воно по суті само здійснює оперативне керівництво СБУ. В офіційному інтервю один із заступників голови секретаріату заявив, що особисто проводить наради з керівниками підрозділів СБУ, особисто займається розстановкою кадрів у спецслужбі.

Парламент має знати, чи є який-небудь звязок між втручанням секретаріату Президента України в роботу Служби безпеки України та незаконним прослуховуванням телефонних переговорів українських політиків і посадових осіб.