В Україні остаточно сформовано сучасну політичну націю, в основі якої принцип територіального патріотизму. Такого висновку дійшов народний депутат України Микола Томенко (на знімку). Про це він заявив на прес-конференції за результатами соціологічного дослідження, яке на замовлення Інституту політики у грудні 2006 року провели «Українське демократичне коло» та компанія «Ukraіne socіology servіce».

У ході дослідження, повідомляє прес-служба БЮТ, було опитано 4998 респондентів (похибка вибірки не перевищує 2%), у яких зясовували їхнє ставлення до історичних подій, політичних діячів та перспектив розвитку країни.

«Більшість людей, які живуть в Україні, горді з того, що вони є громадянами цієї країни. Це промовистий приклад так званого територіального патріотизму. До речі, саме таку концепцію свого часу обґрунтовував відомий український історик та політолог Вячеслав Липинський», — зауважив Микола Томенко. Зокрема, за його словами, про остаточне формування сучасної української політичної нації, в основі якої лежить принцип територіального патріотизму та поваги до себе як до громадянина країни, свідчать результати дослідження у грудні 2006 року: дві третини опитаних (65%) пишаються тим, що вони є громадянами України, тоді як у грудні 2002-го таких було лише 49%.

Цікаво, що помітне зростання відбулося в усіх регіонах країни: в Донецькій та Луганській з 39% до 60%, а у пяти західних областях з 59% до 79%. Серед молоді до 30 років пишається громадянством у середньому 71%.

«Більшість представників української сучасної політичної нації декларують свою прихильність до європейських принципів демократії», — зазначив Микола Томенко. Так, майже половина опитаних (48,3%) вважає, що робота уряду буде ефективнішою в разі існування в країні сильної опозиції, а прихильників протилежної думки практично удвічі менше (24,6%). Переважна більшість респондентів (76,8%) вважає, що жінки, так само як і чоловіки, мають право обіймати будь-які посади, аж до найвищих.

Водночас українці критично ставляться до процесів приватизації землі та підприємств. Значно поменшало в Україні прихильників роздержавлення власності. Такі настрої, на думку Миколи Томенка, повязані з реакцією населення на численні зловживання місцевої влади та з корупцією у сфері приватизаційних процесів.

Коментуючи геополітичні орієнтації громадян, Микола Томенко відзначив посилення проросійського вектора, яке повязав із прорахунками влади у відносинах з Росією та бажанням українського суспільства налагодити прогнозовані, стабільні та дружні стосунки з Російською Федерацією. А зменшення прихильників європейського вибору повязане, на думку Томенка, з розчаруванням у нереалістичних принципах, декларованих передовсім командою Президента.