30-річний день народження історичного факультету майже збігся в часі зі створенням Інституту історії та права. Новий навчальний заклад виник на базі колишнього істфаку в Миколаївському державному університеті імені Василя Сухомлинського. Спочатку факультет діяв у складі педагогічного інституту, тому серед його випускників директори шкіл, заступники директорів, вчителі, вихователі. Чимало молоді пішло в науку та викладає у ВНЗ, зокрема в рідній альма-матер.

Істфак став своєрідною кузнею кадрів для виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів, служби безпеки, релігійних установ, засобів масової інформації. До речі, тільки з випуску 1991 року вийшло десять журналістів.

На 30-річчі істфаку понад тисячу гостей вітав директор Інституту історії та права, перший декан історичного факультету в 1976-му, професор Іван Федьков.

Сьогодні в інституті навчаються 1058 студентів, функціонує сім кафедр. При вузі діють регіональний центр дослідження історії Подніпровя та Побужжя НАН України, лабораторія археології та етнології, етнографічний музей і правовий коледж.

Привітав іменинника і «Голос України», передавши в бібліотеку закладу 20 книжок наших авторів «Еволюція влади».

Миколаїв.