Ранкове засідання 11 січня

На початку засідання парламентарії розглянули низку організаційно-кадрових питань, зокрема, достроково припинили повноваження народного депутата України від Партії регіонів Олени Лукаш, яку призначено на керівну посаду в одному з міністерств. Було також внесено зміни до постанови Верховної Ради про обрання перших заступників голів, заступників голів, секретарів, членів парламентських комітетів пятого скликання. Ними, зокрема, задоволено заяву депутата-журналіста Ганни Герман про перехід із парламентського Комітету з питань свободи слова у Комітет із закордонних справ. Окремим рішенням парламент припинив діяльність тимчасової слідчої комісії з питань порушення законодавства під час проведення виборів до органів місцевого самоврядування у Черкасах минулого року.

А ось ще одне кадрове питання, на відміну від попередніх, виявилося більш проблемним. Слухали про зміни у складі Ради Національного банку України, а точніше про запропоновані до цієї ради кандидатури за квотою Верховної Ради. Окрім представника соціалістів, а також «нашоукраїнця» Петра Порошенка решту кандидатур склали представники фракції партії Регіонів. Більшість депутатів таки проголосувала за запропонований список.

Цього дня парламентарії визначилися з приводу проведення низки парламентських слухань. Зокрема, 398 депутатів проголосували за проведення слухань на тему «Про інтенсифікацію співробітництва України з Європейським союзом у рамках єврорегіонів та перспектив транскордонного співробітництва». Підтримали вони і проект постанови про проведення парламентських слухань з приводу проблем формування та реалізації національної інноваційної системи України. Як зауважила доповідач, член фракції КПУ Катерина Самойлик, у сесійній залі слід визначитися із пріоритетами інноваційної діяльності та консолідації зусиль науковців, бізнесменів, урядовців на формуванні національної інноваційної системи. Але якщо ці далекосяжні плани парламентська більшість вирішила обговорювати в сесійній залі в рамках парламентських слухань, то наболілі реалії доведеться обговорювати лише в рамках комітетських слухань. Йдеться про запропоноване депутатом із БЮТ Михайлом Волинцем проведення парламентських слухань з приводу дотримання у країні прав профспілок та організацій роботодавців відповідно до конвенції Міжнародної організації праці «Про свободу асоціації та захист прав на організацію». Сам Михайло Волинець звертав увагу на втручання влади у роботу профспілок, на поширені факти порушень роботодавцями прав найманих працівників і, відповідаючи на запитання колег, переконливо доводив актуальність теми захисту інтересів робочого люду в умовах «дикого» капіталізму. Профільний парламентський Комітет з питань соціальної політики та праці підтримав ідею проведення таких парламентських слухань. Однак представник Партії регіонів Василь Хара, який, до речі, є одним із керівників донбаських профспілок, висловився проти. Мовляв, нічого нового на цих слуханнях почути не вдасться. Позиція донецького профспілкового діяча викликала подив у сесійній залі, про що відверто говорили народні депутати. Утім, більш як 300 депутатів вважають, що доцільно провести лише комітетські слухання на цю тему.

На окрему гарячу розмову перетворився в сесійній залі розгляд проекту постанови про встановлення межі міста Узин Білоцерківського району Київської області. Зі слів доповідача Ольги Боднар зясувалося, що автори документа пропонують погодитися із пропозиціями обласної, районної і міської рад збільшити територію Узина мало не увосьмеро. Зокрема, приєднати землі сільськогосподарського призначення та ті, на яких розташовувалася стратегічна військова авіачастина. Політичні опоненти, в тому числі й соціалісти з бютівцями, одразу заявили про неможливість підтримки такого документа, бо побачили в ньому загрозу розтранжирення сільськогосподарських земель. Олександр Турчинов, наголошуючи на земельних проблемах територіальних громад в Україні, в тому числі й узинської, запропонував не підтримувати проект постанови з тим, щоб ці громади були у рівних умовах, тобто доки діє мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Проект постанови набрав лише 54 голоси «за». І тепер вважається відхиленим. Більше поталанило подолянам, які просять Верховну Раду змінити межі міста Ладижин та Тульчинського району Вінницької області. Оскільки його могла спіткати доля попереднього документа, то вирішили проект постанови не розглядати. А це означає, що документ можна буде розглянути і, можливо, позитивно проголосувати на одному з найближчих засідань.

Законодавці проголосували за призначення окремих позачергових виборів сільських і міського голів у деяких населених пунктах і розглянули ще кілька законопроектів.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.