Дисбактеріоз. Ця неприємна хвороба дуже характерна для благополучних, захоплених роботою і кар
’єрою людей —керівників, менеджерів, співробітників фірм. Мало кому з них спочатку спаде на думку цікавитися такими дрібницями, як шкідливі мікроби. Та ще й у власному кишечнику! А мікроби не дрімають... Найнеприємніше в дисбактеріозі те, що його начебто і не існує.В організмі, як стверджують учені, близько двох кілограмів мікробів
— «поганих» і «хороших». Корисні мікроби — біфідобактерії, лактобактерії, бактероїди і кишкові палички — справжні друзі. Вони беруть участь у травленні і жировому обміні, захищають від алергії, підтримують імунну систему і навіть знижують імовірність розвитку онкологічних захворювань. А ще тримають у шорах ворогів людини: стафілококи, протеї, стрептококи, яких у нас теж достатньо. Знизиться кількість «хороших» мікробів — одразу приберуть владу до рук «погані». І ось він, дисбактеріоз.Причин, що призводять до дисбактеріозу, кілька. Наприклад, це можуть бути шлунково-кишкові захворювання. Той само гастрит. А може бути і стрес: форс-мажорні обставини на роботі позначаться на роботі кишечнику.
Якщо ви сидите на дієті, то велика ймовірність, що корисні мікроби або не одержують належного живлення, або в організмі присутні речовини, що сприяють їх загибелі. Пам
’ятайте: кисломолочні продукти і рослинна клітковина створюють живильне середовище для потрібної вам флори, а консерванти цю флору вбивають. Ну а якщо у вас є домашні тварини, ви неминуче потрапляєте ще до однієї групи ризику. Можна «підчепити» від своїх улюбленців паразитів (грубо кажучи, глистів чи яких-небудь найпростіших), а вони виділяють речовини, що знищують усе тих само нещасливих корисних мікробів.І ще не вживайте антибіотиків без гострої потреби, навіть якщо дуже хочеться негайно одужати і знову бігти на роботу. Намагайтеся приймати більш м
’які засоби. Антибіотики вбивають не тільки «погані» мікроби, з якими покликані боротися, а й «хороші».Найнеприємніше в дисбактеріозі те, що його немовби і не існує. У нього немає якихось спеціальних, властивих тільки йому симптомів, усе
— загальні. Відрижка, печія, нудота, здуття живота, проноси, закрети, запах із рота, алергійні реакції на безпечні продукти... Знайомі симптоми? Тоді час до гастроентеролога — для початку. А потім, щоб визначити причину дисбактеріозу, потрібно зрозуміти, які мікроби населяють кишечник і в якій кількості, а для цього доведеться погодитися на спеціальне дослідження, причому, либонь, навіть не на одне.Почавши лікувати дисбактеріоз, доведеться зайнятися й іншими своїми проблемами, вирішення яких ви, можливо, довго відкладали
«на потім». Бо дисбактеріоз (тобто наслідок) можна остаточно перемогти, лише за компанію з хворобою-причиною. У будь-якому разі вести війну з цією недугою треба під наглядом лікаря.