Січень

Міністерство оборони перераховує пенсії військовим. Готівковий курс гривні знижується, безготівковий — утримується завдяки зусиллям Нацбанку. Верховна Рада відправляє уряд Юрія Єханурова у відставку за підписання у Москві невигідних для України домовленостей з механізму постачання на внутрішній ринок, вартості і транзиту природного газу на 2006 рік. Президент країни В. Ющенко обіцяє, що ціна газу для населення в поточному опалювальному сезоні не зростатиме. 2006-й оголошується роком села. Відповідно до нового розміру прожиткового мінімуму мінімальні розміри заробітної плати і пенсій зросли з 332 до 350 гривень. Уряд затвердив основні напрями своєї політики в економічній та соціальній сфері на 2006 рік. Інфляція — 1,2 відсотка.

Разом: Протокол до угоди про постачання в Україну і транзит природного газу в Західну Європу, попри те, що він укладався терміном на п’ять років, став ахіллесовою п’ятою уряду Юрія Єханурова з трьох причин: а) втрата альтернативного джерела газопостачання в особі Туркменистану; б) нав’язаний вибір незнайомого посередника, що загрожує монополізацією реалізації газу на внутрішньому ринку; в) фактична відмова від взаємозалежності російського імпорту енергоносіїв з величиною тарифів за транзит.

Рік розпочався з гострого конфлікту між парламентом і урядом, який штучно пролонгують до парламентських виборів. Попри техногенні шоки в низці міст країни, спричинені тридцятиградусними морозами, попри критичні умови для промислового розвитку, планові надходження до держбюджету було перевиконано більш як на 30 відсотків, зростання ВВП становило 0,9 відсотка. Уряд Єханурова де-юре одержав статус в. о., проте де-факто він заслуговував на це найменше.

Лютий

Створено СП «Укргаз-енерго». Встановлено граничну ціну на газ для всіх споживачів на рівні 110 доларів США. Країна споживає 427 мільйонів кубометрів природного газу на добу за планових середньодобових показників у 280 мільйонів кубометрів. Росіяни звинувачують українців у несанкціонованому відборі природного газу. Міністр аграрної політики Олександр Баранівський відбуває низку безрезультатних переговорів у Москві з приводу встановлених обмежень на ввезення в Росію продуктів тваринного походження. Металургійна та хімічна галузі різко скорочують обсяги споживання природного газу, відшукуючи альтернативні джерела — кокс, збагачений антрацит. З платформи у Тихому океані стартувала ракета-носій «Зеніт—3 SL», спроектована державним КБ «Південне». Спустили на воду корвет «Тернопіль» — військове судно вітчизняних корабелів. США надали Україні статус країни з ринковою економікою. Росіяни починають інспектувати українські молокозаводи, які стали жертвами м’ясо-молочного ембарго. Інфляція — 1,8 відсотка.

Разом: Фактично подвоєна ціна на російський газ спричинила кумулятивне падіння промисловості на 0,6 відсотка за два місяці, проте вже зараз вона пішла вгору. Річні параметри ВВП можуть бути вищі за показник 2005 року, хоч зараз його приріст — 1,5 відсотка — пригнічує. М’ясо-молочне ембарго потягне за собою багатомільйонні збитки для АПК. ВВП є сукупним відбитком товарної пропозиції, тож, активізуючи імпорт, уряд бере свого роду гарантію від загрози дефіциту, який здатен спричинити інфляційний вибух. Водночас це унеможливлює спазм товарної пропозиції там, де слід втілювати енергозберігальні проекти. Обнадіюють міцні позиції орієнтованих на споживчий попит галузей (харчової, деревообробної, паперової промисловості, машинобудування та ін.). А ще — ознаки високого попиту на гроші, на що, зокрема, вказує різке сповільнення їхнього обороту у сфері виробництва. Встановлення граничної ціни на газ для внутрішнього ринку терміном на 5 років — красива відповідь на головний виклик року, який висуває важка угода щодо створення СП між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» СП. Навіть при тому, що гранична ціна у 110 доларів США за тисячу кубометрів не враховує транспортних витрат і ПДВ, вона прийнятна для орієнтованих на експорт галузей економіки (металургійної та хімічної) і не критична для утримання базового рівня ВВП.

Березень

Мінбуд представив програму заходів з реалізації загальнодержавної програми реформування ЖКГ на 2004—2010 роки. Україна і США підписали протокол про взаємний доступ на ринки товарів і послуг у рамках вступу України до СОТ. Уряд презентував Енергетичну стратегію до 2030 року. Важка артилерія економіки (фінансово-промислові групи, у складі яких найпотужніші експортоорієнтовані підприємства) напередодні виборів до Верховної Ради різко знизила відрахування податку з прибутку, активізувала роботу з офшорними зонами, оптимізувала до рівня неринкових ставки рентних платежів за видобуток нафти і газу. Інфляція — -0,3 відсотка.

Разом: Місяць пройшов під знаком виборів до парламенту. Заходи для одужання ЖКГ видаються утопічними, бо не містять розрахунку фінансового ресурсу, якого потребує заміна інфраструктури житлофонду, усунення махрової монополізації в секторі комунпослуг і проведення реформи адміністративно-територіального устрою, без чого годі чекати справедливого розподілу трансфертів на місця. А Енергетична стратегія до 2030 року видається утопією навпаки — через оприлюднення розмірів такого ресурсу, бо, зрозуміло, бере сумнів, що економіка його потягне. Тому намір зменшити енергоємність, знизивши річні обсяги споживання природного газу до 50 мільярдів кубометрів до 2030 р., — поки що не більш як лозунг. Ризик невиконання надходжень до держбюджету оцінювався у 700 мільйонів гривень. Деякі ГЗК провели через офшор майже 100 відсотків свого експорту, а меткомбінати знизили відрахування прибутку до бюджету у 2—10 разів. Перевиконавши бюджетний план на 476 мільйонів гривень, Мінфін радів чи не найбільше, що вибори до парламенту вже позаду.

Квітень

Пропонується з 2007 року ввести мінімальну погодинну заробітну плату і зростання пенсії з урахуванням середнього прожиткового мінімуму та середнього розміру заробітної плати. МінАПК оцінює вартість посівної у 13 мільярдів гривень, з них 2,3 мільярда гривень — кредитні ресурси. Кабмін видає розпорядження про збільшення кількості підприємств для продажу до кінця року (74,62 відсотка акцій ВАТ «Росава», 100 відсотків, за винятком пільгового продажу, ВАТ «Київський мотоциклетний завод», 76 — ВАТ «ХК «Луганськтепловоз», 75,01 — ВАТ «Південний завод електромашинобудування» та ін. До 17 зростає кількість підприємств, які готуватимуть до продажу. Порушено кримінальну справу за фактом квартирної афери будівельної корпорації «Еліта-Центр». Інфляція — -0,4 відсотка.

Разом: Якби розвиток економіки напряму кореспондувався з політичною ситуацією, то напевне за перші три місяці ми не мали б зростання ВВП у 2,4 відсотка —дріб’язок, зате який промовистий! Вибори до парламенту не поклали край політичній нестабільності, а тільки форсували процес остаточного сформування олігополій. Тим часом в індустріальному секторі, особливо на будівництві, посилюється приплив інвестицій, стало розвиваються галузі, орієнтовані на внутрішнє споживання. Поточний рахунок платіжного балансу показав понижувальну корекцію імпорту до 19,5 відсотка, що дезавуює міф про його засилля. Плани з роздержавлення власності дуже амбітні, однак реальні лише за досягнення бодай відносної політичної стабільності, оскільки приватизація — це вже справа «партійна». Отже, потрібна стабільність, яка спиратиметься не на інстинкти самозбереження олігополій і досягнення політреваншу, а на еволюційний розвиток влади — з одного боку, і суспільства — з другого. Квартирна афера «Еліта-Центр» — прикмета часу, інакше кажучи — політичної та економічної нестабільності.

Травень

Підвищено ціни на газ та електроенергію для населення. АНТК імені Антонова на конференції Східно-Європейської асоціації переконує Євросоюз, що літаки родини «Ан» можуть і повинні працювати на його ринках. Мінтрансзв’язку обстоює проведення на Укрзалізниці корпоратизації основних фондів, з тим щоб створити на її базі одне акціонерне товариство. Завершено сівбу ранніх зернових. Уряд приймає рішення щодо внеску в чорнобильський фонд «Укриття» у розмірі 1571 тис. доларів США. У Києві підписано декларацію про створення «Організації за демократію та економічний розвиток — ГУАМ». Підвищувати тарифи на газ для населення до 414 гривень за тисячу кубометрів уряд планують поетапно і диференційовано. Дотацію держави на сівбу озимих культур одержали 20,4 тис. господарств (з держбюджету перераховано 519,9 млн. гривень). Другий раунд переговорів засідання підкомісії Україна—РФ завершився нічим. Шахтарі Донеччини працюють з випередженням плану на 1,3 мільйона тонн вугілля. Інфляція — 0,5 відсотка.

Разом: Попри встановлення нового формату цін на природний газ і електроенергію для населення, невизначеність з її подальшою динамікою гальмує і темпи економічного розвитку, і зростання споживчого попиту. Тим часом номінальний ВВП зріс на 8,5 відсотка. Промвиробництво — на 10. Загальна тенденція зростання валового продукту країни на рівні 4 відсотків (січень—травень) є однією з найкращих в Європі. Серед незаперечних плюсів — скорочення зовнішнього і внутрішнього боргу, приріст інвестицій в основний капітал (115,9 відсотка, іноземних — у 3,9 разу), зростання середнього розміру пенсії проти відповідного періоду минулого року на 128,3 відсотка.

Червень

Малозабезпеченим обіцяно компенсувати підвищення тарифів на газ і електроенергію збільшенням соціальних виплат, пенсій і заробітних плат. До виділених на ці цілі в держбюджеті 2,3 мільярда гривень до кінця року обіцяють віднайти 1,5—1,6 мільярда, у тім числі 1,2 — на виплату субсидій. Дорожня карта з реформування житлово-комунальної сфери передбачає, що населення оплачуватиме 70 відсотків послуг, тому тарифи на водопостачання мають підвищитися на 14 відсотків, водовідведення — на 49, теплопостачання —на 114, послуги з утримання житла — на 41 відсоток. ЗМІ повідомляють, що пакети акцій від 60 до 80 відсотків обласних газорозподільчих компаній «Донецькміськгаз», «Харківгаз» і «Дніпрогаз» акумулювали в себе російські компанії «Руком» і «Газекс». Покращення світової кон’юнктури цін благотворно позначається на темпах виробництва хімічної та нафтохімічної галузі. Індекс споживчих цін — 100,1 відсотка. Встановлено максимальні закупівельні ціни на зерно для держзакупівель. Інфляція — 0,1 відсотка.

Разом: Кабінет Міністрів прагне пом’якшити ціновий удар у житлово-комунальній сфері. На це вказує, зокрема, і рекордний індекс реальної заробітної плати (105,8 відсотка проти 101,4 — у травні). Сила впливу від нових цін на енергоносії все ще не проявилася, але гіпотетичні наслідки для зростання споживчих цін (вторинної інфляції) у другій половині року дуже високі. Недарма експерти наполегливо радять посилити роль Антимонопольного комітету в протидії інфляції, парламенту — здійснити корекцію цьогорічних видатків у бік їх зменшення. Перший не чує, другий — не зважає. Скуповуючи нашу газову галузь, росіяни пояснюють це перспективами її зростання, проте, якщо змінити інвестиційний клімат на краще, то зростатиме вона коштом споживачів. Ситуація у ЖКГ — архіскладна. Від того, хто, яким чином і як швидко проведе реформу в цій сфері, залежатиме ступінь економічної й політичної стабілізації в країні. Економіка зросла в першому кварталі на 5, а в другому на 7 відсотків —подолано наслідки і суворої зими, і подорожчання енергоносіїв. І ще: вже у червні експорт зростав швидше від імпорту.

Липень

«Росукренерго» і «Укргазенерго» підтверджують намір постачати восени газ за ціною 95 доларів США за тисячу кубометрів. Кабмін своїм розпорядженням затверджує план першочергових заходів з реформування ЖКГ. У регіонах країни підвищуються тарифи на житлово-комунальні послуги. Проект постанови НКРЕ щодо поетапного підняття тарифів на електроенергію для населення не проходить на урядовому засіданні. Прийнято пропозицію ФДМУ та Мінпромполітики створити на базі Криворізького ГЗК окислених руд господарське товариство з державною часткою у розмірі не менш як 50 відсотків плюc одна акція, що сприятиме добудові підприємства і введенню його в експлуатацію. Недобір податку на прибуток по країні сягає 300 мільйонів гривень. Намолочено перші 5 мільйонів тонн зерна. Верховна Рада береться за обговорення проекту держбюджету-2007. Інфляція — 0,9 відсотка.

РАЗОМ: Починаючи від 1998 року вперше зафіксовано кумулятивний дефіцит поточного рахунку країни — це результат відновлюваного інвестиційного та споживчого попиту, що не вщухає. Благотворний вплив останнього до такої міри відчутний, що він відіграватиме до кінця року вирішальну роль у формуванні ВВП. Але при цьому погіршується сплата податків, від початку року ДПА недорахувалася вже 1,8 мільярда гривень. Спроба НКРЕ провести через Кабмін зростання тарифів на електроенергію для населення, зрозуміло, не остання — перегляд тарифів продиктований природним бажанням уряду компенсувати частково втрати промисловості від подорожчання природного газу і мінімізувати наслідки мінливості цінової кон’юнктури на нафту і газ на світовому ринку. А тим часом і досі не відновлено раніше втрачені обсяги експорту електроенергії у прикордонні країни — Росію, Румунію.

Серпень

Заборгованість із заробітної плати працівникам бюджетної сфери становить 1,1 млрд. гривень. Мінекономіки прогнозує незначні (3—5 відсотків) коливання цін на ринку нафтопродуктів протягом серпня—жовтня. Віктор Янукович посідає посаду Прем’єр-міністра України. Відбувається ротація в структурах вищої законодавчої і виконавчої влади. Мінагрополітики інформує, що від початку року аграрії одержали 4,966 млрд. гривень кредитів під ставку 10—25 відсотків. Під час перемовин у Сочі Прем’єр-міністра Віктора Януковича з головою уряду РФ Михайлом Фрадковим узгоджуються цінові параметри на імпортний природний газ до кінця року і на 2007-й. Кабмін затверджує прогноз економічного і соціального розвитку України на 2007 рік — приріст ВВП — 6,5 відсотка, інфляція (грудень до грудня) — 7,5 за середньорічного обмінного курсу 5,1 грн. за долар. Підписано меморандум про партнерство з нафтокомпаніями, які провадять діяльність на внутрішньому ринку пального. Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров обіцяє в держбюджеті підтримку енергомашинобудування. Уряд оголошує про наміри закупити до Аграрного фонду 400 тис. тонн продовольчого зерна врожаю 2006 року і посилити регуляторний вплив на ринку зерна. Інфляція — 0 відсотків.

Разом: Невизначеність з цінами на газ лишається. Реальна заробітна плата скоротилася за місяць на 0,5 відсотка проти липня на тлі зростання тарифів на послуги держмонополій. Сочинські перемовини з Михайлом Фрадковим зайве доводять, що росіяни не ламатимуть газових домовленостей до кінця року, їм це невигідно. Задекларована ціна газу на 2007-й у 130 доларів США вказує, що уряд В. Януковича вочевидь переоцінив свій вплив на керівництво РФ. Попередні параметри держбюджету-2007 видають бажане за дійсне. Називати проект бюджетом розвитку легковажно — рівень перерозподілу ВВП через бюджет коригує дефлятор, а не ідеологія, а питома вага капітальних вкладень у основний капітал у видатковій частині проекту держбюджету не відрізняється від показника цього року. Тим часом динаміка ВВП за січень—серпень (5,7 відсотка) переконує в тому, що локомотивом економічного зростання є внутрішній попит. Найбільший приріст ВВП забезпечують торгівля, транспорт, виробництво і розподіл електроенергії, будівництво...

Вересень

Уряд ініціює створення стабілізаційного фонду держбюджету для страхування від ризиків підвищення цін на енергоносії. В Україні намолочено 29 млн. 896 тис. тонн зерна. На Луганщині дорожчають хлібобулочні вироби. Президенти України та Азербайджану Віктор Ющенко та Ільхам Алієв ініціюють створення концепції транспортування газу з Каспію через Кавказ та Україну до Західної Європи. Парламент прийняв до розгляду проект держбюджету-2007. ВВП зростає швидше, ніж у серпні. Перед підприємcтвами теплокомуненергетики і місцевими органами самоврядування поставлено двоєдине завдання: погасити борги і привести до економічно обгрунтованих норм тарифи на теплопостачання. На Харківщині вперше середньомісячна заробітна плата перевищила 1000 гривень. На ВАТ «Херсонський суднобудівний завод» спущено на воду залізничний пором «SMAT». Інфляція — 2,0 відсотка.

Разом: На відносний характер політичної стабілізації вказує відкрите протистояння секретаріату Президента країни і уряду, засадничі розбіжності у поглядах на економічний розвиток і перебіг конституційної реформи. Питати з уряду рано. На зниження планки соціальних стандартів наступного року вказує і проект держбюджету, і поточна статистика. Реальна заробітна плата зменшується проти серпня на 0,2 відсотка, тоді як ВВП за дев’ять місяців — на 6,5. Борги теплокомуненергетики перед «Газом України» — стара проблема, проте постають нові. У Харкові ремонтують теплові мережі за рахунок банківських кредитів під заставу комунального майна — тож у тарифи на житлово-комунальні послуги включатимуть і відсотки за ними.

Жовтень

Скасовують мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті енергоносії, послуги громадського транспорту як такий, що не відповідає вимогам дня. 70 відсотків населення вважає підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги необгрунтованими (опитування). Такої само думки — і тимчасова слідча комісія з перевірки забезпечення природним газом споживачів і ситуації з розрахунками за газ. Уряд пропонує знизити ціну на газ для населення з 414 до 339 гривень. Президент країни звертається з листом до Прем’єр-міністра з проханням доопрацювати держбюджет-2007, врахувавши фінансування соціальних видатків на рівні не нижчому 2006 року, посилення держпідтримки найбільш вразливих верств населення, забезпечення держпідтримки інноваційної діяльності та ін. Експертно-аналітична група при Кабміні, в яку входять найбільші виробники нафтопродуктів, пристає на урядові пропозиції знизити вартість бензину А-95 до 4,10 гривні за літр, дизпального — до 3,95. Загострюється ситуація з відшкодуванням ПДВ. Інфляція — 2,6 відсотка.

Разом: Те, що ціни і тарифи беруться «зі стелі», споживачі відчувають спиною. Собівартість газу власного видобутку вже не та, що 1999 року: уп’ятеро зросла зарплата працівників галузі, значно — будматеріали, транспортні послуги. До того ж обіцянка уряду спрямовувати газ власного видобутку, собівартість якого дуже низька, винятково на потреби населення, не виконується. Цим газом підтримується рентабельність продукції хіміків. На це уряд вимушений іти за ціни імпортного газу у 95 доларів США за тисячу кубометрів, до того самого (тільки з більш похмурими наслідками для виробників добрив і комунального сектору) уряд вдаватиметься і 2007-го, бо газ подорожчає на 35 доларів. Зі свого боку органи місцевого самоврядування закладають у тарифи економічно необгрунтовані видатки. Тому за риторикою столичної влади про «потреби» не стоять цифри, які піднімають тарифи на комунальні послуги з грудня у 3,4 разу. Держбюджет-2007 прийнято у першому читанні.

Листопад

Місцеві бюджети виконуються в усіх регіонах. Верховна Рада схвалює низку законопроектів, необхідних для вступу до СОТ. Уряд відзначає 100 днів своєї діяльності. Міністерство фінансів розмістило єврооблігації на 1 мільярд доларів США. Компанія «Росукренерго» припиняє постачати газ низці провідних підприємств реального сектору економіки. Уряд затвердив перелік з 538 об’єктів для приватизації в 2007 році. Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий проект закону «Про Кабінет Міністрів України». На заводі «Авіант» завершилася модернізація військово-транспортного багатоцільового літака Ан-32Б, який має попит у Судані, Індії, Шрі-Ланці. Середньомісячні надходження від Держмитслужби від серпня зросли на 30 відсотків. На Чернігівщині запроектовано збудувати потужний цементний завод та підприємство з виробництва біопалива з ріпаку. Інфляція — 1,8 відсотка.

Разом: 100 днів уряду при владі — лише привід замислитися. До честі уряду можна віднести швидке вирішення процедурних, технічних проблем, які дали можливість, зокрема, прийняти держбюджет-2007 у першому читанні. Бюджетна ідеологія, яка підміняє план економічних дій, не відповідає запитам суспільства і економіки (курс на інноваційний розвиток не містить адекватного фінансового забезпечення, методичне зниження реальної заробітної плати населення — примітивний антиінфляційний захід, а спроба адміністративно впливати на роздрібні ціни продовольчого ринку — тимошенківське дежа-в’ю).

Грудень

Верховна Рада прийняла пакет законопроектів, необхідний для вступу України до СОТ. Країна одержала держбюджет на 2007 рік. Міністр агрополітики Юрій Мельник повідомляє про скасування максимальних заготівельних цін на зерно. Президент ветує закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з питань оподаткування» і ставить свій підпис під загальнодержавним балансом. До Києва з офіційним візитом прибуває Президент РФ Володимир Путін. Урядова делегація підписує в Астані черговий протокол про співробітництво у проекті «Одеса—Броди». Борг держави з відшкодування ПДВ досяг 7,2 млрд. гривень. В секретаріаті Президента повідомляють, що ухвалений парламентом закон «Про Кабінет Міністрів України» через Президента не пройде. Капіталізація українських підприємств, цінні папери яких котируються на відкритому ринку, за рік зросла на 41,33 відсотка (індекс ПФТС). Інфляція — 0,9 відсотка.

Разом: Війна повноважень між Президентом країни і урядом зовні нагадує боротьбу лежачих поліцейських на розбитих дорогах за правила дорожнього руху. Така само безпредметна і безплідна. Ми проїхали нею через грудень і далі — в 2007 рік. На якій швидкості — покаже лічильник ВВП. Чому, власне, він, а не, скажімо, обсяги інвестицій на душу населення або реальні доходи, які ми одержали 2006 року? Як на мене, це запитання року. Минулого і нинішнього. Бо у грудні у Президента була своя економіка, у Прем’єр-міністра — своя, а у нас з вами — своя. Парадоксально, але ВВП обраховують також за трьома методиками. Мене це не обходить, але я не хочу, щоб мене тримали за дурня. Тоді, коли переконують, що бюджет держави не повинен бути бюджетом проїдання — він такий за своєю суттю. Тоді, коли запевняють, що для одержання житлових субсидій вистачить двох довідок — не дочекаєтеся! Тоді, коли обіцяють, що Астана зголоситься на співпрацю у проекті «Одеса—Броди» — ще треба погодити з росіянами умови розширення пропускної потужності Каспійського трубопровідного консорціуму. Одне слово, тоді, коли кажуть про коефіцієнт корисної дії лежачого поліцейського на бездоріжжі. Утім, проїхали...

 На фото: на Алчевському металургійному комбінаті введено до ладу найвисокотехнологічніший на пострадянському просторі прокатний стан-3000. Грудень

Фото Вадима ЛІСНОГО (Укрінформ).