Ранкове і денне засідання 10 січня

Після традиційного виголошення народними депутатами заяв, що здебільшого стосувалися теми подолання вето Президента на зміни до Земельного кодексу, які тимчасово забороняють продаж землі, парламент перейшов до розгляду проекту закону «Про зайнятість населення».

Як зазначила заступник міністра праці та соціальної політики Наталія Іванова, необхідність ухвалення нової редакції цього закону обумовлена тим, що чинний нині закон «Про зайнятість населення» було ухвалено 1991 року, тож на сьогодні він уже не відповідає розвитку економіки та соціально-економічним стосункам у державі. А якщо зважити, що відтоді до цього документа 19 разів вносили зміни, то стала очевидною потреба в ухваленні нового цілісного закону.

За її словами, до нової редакції закону «Про зайнятість населення» закладається ефективний механізм забезпечення прав і свобод громадян у сфері зайнятості, сприяння повному, продуктивному і вільному обранню громадянами робочих місць. Водночас законопроект захищає громадян, які з тих чи інших причин залишилися без роботи. Державні гарантії у сфері зайнятості включають як основні гарантії громадян (право на вибір професії і виду діяльності та працевлаштування), так і додаткові гарантії зайнятості для окремих категорій населення, зокрема, стосовно сприяння зайнятості осіб з обмеженими фізичними та розумовими можливостями, що посилює соціальну спрямованість державної політики у сфері зайнятості.

Окрім того, серед механізмів регулювання зайнятості населення окремими статтями передбачено норми регулювання трудової міграції і соціального захисту громадян України, які працюють за її межами, та використання на території України праці іноземних громадян. Народні депутати звернули також увагу на ймовірну несправедливість стосовно селянства, оскільки за цим законопроектом наявність земельного паю є підставою зняття селянина з обліку на біржі праці. Проте добре відомо, що на сьогодні земельні паї дають селянам дуже мізерний дохід. Парламентарії ухвалили цей законопроект у першому читанні.

Верховна Рада розглянула два варіанти проекту закону «Про морські порти». Автор одного з них, народний депутат Сергій Чмирь, зазначив, що сьогодні правовий статус порту регулюється нормами Кодексу торговельного мореплавства та іншими підзаконними актами, що видані на виконання його положень. А з огляду на те, що ці документи видавалися близько 10 років тому, то сьогодні вони не враховують усього спектру проблем, які постають перед морськими портами України.

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань транспорту і звязку Юрій Крук, який представляв другий варіант законопроекту «Про морські порти», зазначив, що сьогодні порт став «вузьким місцем» на шляху розвитку виробничо-господарських відносин у країні, тож давно назрів час на законодавчому рівні визначити засади організації та експлуатації морських портів. Зокрема, правовідносини, повязані із державним регулюванням діяльності портів, створенням та роботою портів, правовим режимом території та акваторії порту, справляння та використання цільових портових зборів, обслуговування суден, пасажирів, вантажів тощо. Законопроект також визначає, що морські порти є цілісним комплексом і не підлягають приватизації.

Після обговорення Верховна Рада взяла за основу проект закону, представлений народним депутатом Юрієм Круком.

Далі голова Державної комісії з регулювання ринків, фінансових послуг Валерій Альошин представив на розгляд парламенту проект закону про внесення змін до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення». Пропоновані зміни покликані впорядкувати діяльність недержавних фондів, розширити їх інвестиційні можливості, встановити додаткові вимоги до операцій з цінними паперами під час здійснення діяльності з управління активами пенсійних фондів, що обмежить ризики інвестування. Парламентарії підтримали цей законопроект у першому читанні.

Також у першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів стосовно сприяння будівництву. Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Юрій Сербін, документ спрямовано на створення прозорого, аукціонного механізму виділення земельних ділянок під забудову, що має зупинити нинішню вакханалію у цьому питанні. Законопроект у першому читанні підтримав 391 народний депутат.

Верховна Рада направила на доопрацювання проект закону «Про внесення змін до Сімейного кодексу України стосовно збільшення розміру аліментів на дітей». У разі його ухвалення мінімальний розмір аліментів на одну дитину буде збільшено з нинішніх 30 відсотків прожиткового мінімуму до встановленого законом прожиткового мінімуму.

Верховна Рада ратифікувала Угоду між урядом України та урядом Угорської Республіки про економічне співробітництво та Угоду про співробітництво щодо цивільної глобальної супутникової системи між Україною та Європейським співтовариством його державами-членами.

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народних депутатів Василя Богачука, Юрія Воропаєва, Ігоря Алексєєва.