Футбол. Більшість клубів української вищої ліги вже повернулися з відпустки й поринули в щоденну підготовчу роботу до другої половини сезону. Ще до свят поновили тренувальний процес у ФК «Харків» та запорізькому «Металурзі». Потім до них приєдналися «Кривбас» і «Чорноморець». А «Ворскла» вже готується в Туреччині.

Широкий загал здивували «Карпати», у складі яких тренуються одразу одинадцять (!) воротарів: Тлумак, Мартищук, Нелепа, Новак, Мельниченко, Когут, Радь, Паньков, Шевчук, Каримов та Піцан. Керує цією своєрідною командою відомий у минулому майстер Богдан Стронцицький.

Ще одна група під орудою Олександра Іщенка проводить збори у Трускавці. Там присутні всі потенційні новачки клубу, зокрема, четверо іноземців. Решта футболістів місцем підготовки обрала санаторій «Карпати». Вся команда збереться у Львові 18 січня, а через два дні вирушить на збір до Туреччини. Є домовленість про проведення кількох контрольних зустрічей. Зокрема, з російськими «Крильями Совєтов» (24 січня), польською «Віслою» (30 січня) і тбіліським «Динамо» (2 лютого).

Ми вже писали про підготовчі плани «Шахтаря» і «Динамо». Кияни працюють на зборі в ОАЕ. До цієї країни вирушили також футболісти харківського «Металіста». Там підопічні Мирона Маркевича запланували зіграти з «Ростовом» (Росія), «Цюріхом» (Швейцарія) та збірною Іраку.

Одним з останніх закінчить відпустку «Дніпро» —15 січня. А через три дні дніпропетровці вирушать на свій перший збір. До кінця січня вони перебуватимуть в Еміратах. У період з 4 по 13 лютого команду Олега Протасова можна буде побачити на Кіпрі. Потім аж до першого березня колектив працюватиме в Туреччині.

— На першому зборі буде багато різної підготовчої роботи, — сказав представникам ЗМІ Олег Протасов. — Та неодмінно постараємося виконувати якнайбільше вправ з м’ячем. Футболістам так цікавіше. Плануємо провести кілька спарингів уже в Еміратах, а також на Кіпрі, а в Туреччині розраховуємо на три-чотири контрольні зустрічі. Хоча насправді грати доведеться частіше, бо пропозицій маємо багато...

— На трансфер виставлено групу футболістів, водночас «Дніпро» підписав контракт лише з одним новачком — грузином Канкавою зі столичного «Арсеналу». Чи плануєте інші придбання?

— На тему кадрів говорити поки що не готовий. Коли всі вийдуть із відпустки, тоді можна буде казати про щось конкретне. Прекрасно розумію, що ця тема цікавить уболівальників найбільше. Але треба зачекати. Адже будь-які мої слова розповсюдять. А в результаті вийде якийсь зіпсований телефон. Звісно, плануємо підсилити склад. Ведемо роботу в цьому напрямі, шукаємо кандидатів на позиції лівого оборонця і нападника. Ймовірно, потенційні новачки приїдуть уже на перший збір. Розмову ведемо з багатьма. Переважно — з іноземцями, бо в Україні футболістів, котрі нас задовольняють за рівнем майстерності, або не продають, або оцінюють зовсім неадекватно...

Закінчилися розмови про те, хто працюватиме з донецьким «Металургом» після того, як в Україну минулої неділі прилетів відомий тренер із Нідерландів Ко Адріансе. А з ним — його асистенти Ян-Олде Рікерінк та Кріс Кронхорст. Розмістившись у готелі «Донбас Палас», пан Адріансе одразу вирушив на навчально-тренувальну базу клубу. І був дуже задоволений від побаченого. Затим поспілкувався з журналістами.

— У Донецьку я не вперше, — сказав він. — Приїжджав сюди два роки тому, коли працював тренером у нідерландському клубі АЗ. Трохи ознайомився з містом, мав нагоду побувати на базі «Металурга».

Які ваші нинішні враження від побаченого?

— Насамперед скажу, що організація роботи в моєму новому клубі — на високому рівні. Все було чітко, починаючи з вильоту з Амстердама і закінчуючи нашим прибуттям до Донецька. А такі спортивні комплекси, як у «Металурзі», має не кожний із європейських елітних клубів. У футболістів і тренерів нема жодних проблем. Потрібно зовсім мало — і кожний футболіст зокрема, і команда загалом мають зростати разом. Важлива діяльність геть усіх співробітників клубу. Мусимо наполегливо працювати на спільний результат. Тільки гуртом можемо досягти бажаної мети.

— Яку інформацію маєте про своїх нових підопічних?

— Переглянув записи чималої кількості матчів із першого кола чемпіонату. Однак головну інформацію отримаю вже під час тренувального процесу.

— Які завдання ставитимете перед футболістами «Металурга» в нинішньому чемпіонаті?

— Потрапити до зони єврокубків. Для досягнення цієї мети докладемо максимум зусиль.

На знімку: сам у минулому блискучий бомбардир, тренер «Дніпра» Олег Протасов — найактивніший учасник тренувального процесу.

Фото з сайта ФК «Дніпро».