Сучасний стан житлово-комунального господарства в Україні загрожує національній безпеці. Про це йшлося під час міжкомітетських слухань, присвячених стану справ у цій галузі. За словами народних депутатів, Закон «Про загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки» не виконується. Ігноруються урядом і рекомендації профільного комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ. Водночас, за словами віце-премєр-міністра України Володимира Рибака, «ставлення до галузі в останні 10—15 років завжди було споживацьким, а фінансування здійснювалося за залишковим принципом». Так, видатки на утримання ЖКГ за останні 10 років скоротилися з 4,4 відсотка ВВП до 0,5 відсотка. На думку експертів, щороку комунальна галузь потребує щонайменше 10 млрд грн., натомість Держбюджетом на 2007 рік перебачено тільки 4 млрд грн.

***

Проект закону про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України, розглянув на своєму засіданні Комітет Верховної Ради з питань економічної політики. На засіданні йшлося про необхідність правового визначення питання: яка ж частина цього майна утворювалась за рахунок коштів держави, підприємств, трудящих, а яка за рахунок членських внесків до професійної спілки, власної господарської діяльності ФПУ. Потребує визначення також питання, чи взагалі має право Федерація професійних спілок України одноосібно відчужувати (продавати) це майно.

Актуальність прийняття Закону «Про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України» полягає ще й у тому, що останніми роками Федерація професійних спілок та створені нею акціонерні товариства ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» та ЗАТ «Укрпрофтур» продали цілісні майнові санаторно-курортні та туристичні комплекси, окремі споруди, спортивні бази та інше майно.

Створено десятки спільних підприємств, в яких контрольні пакети акцій передано приватним власникам.

Так, у Криму продано за безцінь санаторії «Кастрополь», «Золотий пляж», «Енергетик», «Запоріжжя» та ін. Нині Федерація професійних спілок України продовжує продавати на території Криму окремі обєкти разом із землею структурам з приватною формою власності та окремим фізичним особам.

На засіданні комітету також обговорили зміни до законодавчих актів України (про реформування законодавчого регулювання майнових відносин у сфері лізингу).