Вечірнє засідання 9 січня 2007 року

Верховна Рада України подолала вето Президента України Віктора Ющенка на Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних законодавчих актів». Це рішення підтримали 367 із 438 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Згідно з законом до 1 січня 2008 року не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності, за винятком викупу їх для суспільних потреб.

Крім того, до 1 січня 2008 року забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств.

Йосип Вінський нагадав, що немає жодної цивілізованої країни, в якій купівля-продаж землі сільськогосподарського призначення відбувається без юридичного правового врегулювання. «А в нас немає цього врегулювання», — наголошував він. Його підтримала антикризова коаліція і «бютівці». Продаж землі на даному етапі, зазначали парламентарії, завдасть шкоди національним економічним інтересам, крім того це обкрадання селян.

Перший заступник глави секретаріату Президента України представник Президента України у Кабінеті Міністрів Арсеній Яценюк сказав, що мораторій сформував значний тіньовий ринок землі. Тільки за офіційними даними, підкреслював він, здійснено більш як 31 тисячу актів купівлі-продажу землі. Його підтримали тільки більшість «нашоукраїнців».

Народні обранці ухвалили закони «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007 — 2015 роки», «Про антарктичну діяльність», «Про захист персональних даних», внесли зміни до статті 81 Цивільного процесуального кодексу України. Останній закон дасть можливість громадянам або державі не сплачувати витрати на інформаційно-технічне забезпечення у разі звернення до суду на захист відповідних інтересів.

Парламентарії також ухвалили зміни до законів України «Про господарські товариства» (стосовно зниження планки кворуму проведення загальних зборів господарського товариства) та деякі інші.

Сесія ухвалила постанови про інформацію Кабінету Міністрів України щодо виконання рекомендацій парламентських слухань «Про стан забезпечення житлом та іншими гарантіями соціального захисту військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб»; про рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан підготовки вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), проблеми та перспективи».