Головне досягнення другої сесії Верховної Ради створення ефективного механізму співпраці між парламентом і урядом. Про це заявив на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів премєр Віктор Янукович. «Уперше за 15 років цей ланцюжок працює як єдиний механізм», — наголосив він і додав, що після завершення сесії цього тижня парламент та уряд підібють підсумки спільної роботи за всіма напрямами.

Премєр доручив міністерствам і відомствам підготувати необхідні законопроекти на розгляд третьої сесії Верховної Ради України для забезпечення виконання програми уряду на 2007 рік. Крім того, Віктор Янукович доручив проаналізувати, з яких причин низка законопроектів, ініційованих урядом, залишилася у профільних комітетах парламенту.

Водночас Премєр-міністр розраховує, що цього року буде створено ефективний механізм співпраці уряду з секретаріатом Президента і главою держави. За дорученням Віктора Януковича уряд проаналізує причини, внаслідок яких Віктор Ющенко ветував урядові закони. «Якщо були помилки з боку уряду їх потрібно виправити. Якщо було нерозуміння, то його потрібно подолати», — зазначив премєр.

Він заявив і про необхідність розробки регіональних програм розвитку. «Кожне міністерство має визначити пріоритети розвитку регіонів з усіх напрямів і найближчим часом, за необхідності, обговорити їх з регіонами», — сказав глава уряду. Програми, уточнив він, мають містити напрями з реформування житлово-комунального господарства, а також галузеві програми.

Віктор Янукович доручив енергетичному блоку уряду розібратися в ситуації, повязаній зі зниженням споживачами рівня розрахунків за електроенергію і природний газ, і доручив профільним міністерствам забезпечити в 2007 році стовідсоткові розрахунки із соціальних виплат.

Одним із найбільших досягнень уряду минулого року, за словами Віктора Януковича, було подолання дефіциту держбюджету в розмірі 7 млрд. грн. і перевиконання бюджету на 3,5%. Премєр наголосив, що ці досягнення підготували основу для вдалого старту в 2007 році. «Ніяких заборгованостей із заробітної плати, виплат не повинно бути», — резюмував глава уряду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.