У лютому на Житомирщині відбудуться громадські слухання, на яких буде обговорено діяльність УМВС в області. Про це повідомив під час прес-конференції народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Василь Волга (на знімку). За його словами, домовленості про це вже досягнуто під час зустрічі з головою обласної ради Іриною Синявською. Він нагадав, що при Комітеті Верховної Ради створено групу з питань роботи з громадськими організаціями, тож значно активізує свою діяльність «Громадський контроль». Ця організація має намір привернути увагу широкого загалу до роботи силових структур України органів МВС, СБУ, прокуратури, податкової адміністрації. Намічений захід один із проявів цього.

Причому громадські слухання це не просто «зібралися й поговорили». Василь Волга зазначив, що їх проведення передбачає певну процедуру. Це, зокрема, створення експертних груп за певними напрямами, проведення соціологічних досліджень. За наслідками обговорення буде прийнято резолюцію. Можливі три основні варіанти. Перший роботу організовано добре, керівні кадри відповідають посадам. Другий виявлено недоліки, і те, як вони усуваються, через деякий час буде обговорено повторно. Третій варіант: ситуація така, що необхідно приймати кадрові рішення.

Найбільша кількість звернень про недоліки в роботі органів МВС, стверджував народний депутат, надходить із Львівської (де громадські слухання пройдуть найближчим часом) та Донецької областей. Заяви з Житомирщини не настільки кричущі. Але загалом ситуацію в органах МВС держави він вважає провальною. А причиною цього є те, що відсутній страх перед законом. Василь Волга нагадав твердження про те, що корупція не може залишатися на одному рівні вона або зростає, або падає. Тепер рівень корупції високий як ніколи. Адже не було притягнуто до відповідальності жодного справжнього корупціонера. Стосовно міліції це має такий вигляд: якщо в кишені того, кого затримали на місці злочину, є десять тисяч доларів, його відпускають. У будь-якій країні крім законів діють порядки. Якщо встановився порядок не дотримуватися закону, то хоч який закон приймай, він не діятиме.

Одна з проблем полягає в тому, що в Україні немає центрального органу, покликаного боротися з корупцією: це роблять органи МВС, прокуратури, СБУ, підрозділи податкової адміністрації. Ситуація потребує змін з урахуванням європейського досвіду. Серед інших новацій, які необхідно запровадити, народний депутат назвав також додаткові методи визначення справжніх доходів чиновників.

Житомир.

Фото автора.