Мешканці села Перемилівка Млинівського району на Рівненщині придумали свято — День батька.

— Ця ідея, — каже директор Перемилівської загальноосвітньої школи І—ІІ ступенів Марія Бриндецька, — виникла у діток. Вони, почувши відому мелодію «Батько і мати — два серця гарячі», запитали: «Маріє Миколаївно, про свято матері ми знаємо, а коли свято батька?». Подумалося: справді, чоловіки мають дві гарні пошанувальні дати — 6 грудня і 23 лютого. Але тоді їх величають як захисників. А ось стосовно «гарячого серця», батьківського оберегу родини, прихильності батьків до дітей — це окрема тема. Ми вирішили святкувати День батька наприкінці грудня шість років тому. Тепер це вже традиція.

Нинішнє свято розпочалося з огляду виставки предметів народно-ужиткового мистецтва, виготовлених батьками та дітьми, а також з екскурсії до оригінального музею старовини, до створення якого також «доклали руки» батьки. А потім була концертно-розважальна програма за участю місцевих школярів. З подарунками приїхав і голова Млинівської районної ради Володимир Кислюк.

Урочистим акордом свя милівських батьків. Багатьом вручили «дипломовані» подяки за сумлінне виховання дітей, за активну участь у громадському житті, за безкорисливу допомогу школі, за мистецьку та духовну науку.

— Це свято ніби повернуло мене в дитинство, — каже старожителька Перемилівки Марія Санжар, активістка товариства «Просвіта» із 65-річним стажем. — Тоді, ще за Польщі, батько водив мене на українські вистави. То було щось надзвичайно трепетне для серця. А ще батько казав: «Усе із душі може вивітритися, а ось мамина ласка та батькова наука — ніколи». І нинішнє святкування в нашому селі Дня батька це підтвердило.

На знімку: у святковому танцювальному колі зійшлися всі: і діти, і батьки, і керівники району.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.