«Усупереч пропозиціям і зауваженням постійної комісії Київради з питань екологічної політики, вперше в історії міста влада, яка зробила свій політичний імідж на руйнуванні управлінських ідеалів своїх попередників, вдалася до незрозумілих громаді вчинків щодо безконкурсного надання невідомим для киян компаніям та приватним особам ділянок на всій без винятку території Києва». З такою заявою, переданою до «Голосу України», виступив депутат Київради Анатолій Коваленко і вдався до своєрідного кадрового протесту. Якого саме про це пізніше. А стосовно земельного питання, то народний обранець зазначає, що, нехтуючи думкою територіальної громади столиці, нова влада роздає не просто столичні землі, а ще й заповідні. Він посилається на прийнятті Київрадою останнім часом більш як двохсот рішень, у тому числі стосовно передачі в оренду або в постійне користування (з викупом) дорогої і безцінної земельки, забудови Дніпровських островів (Жуків острів, де, як він пише, приватним компаніям виділено 7,5 га), зміни цільового призначення заповідних земель на Десенці, забудови зелених зон у центрі та на окраїнах.

З другого боку, народний обранець звертає увагу на реальну екологічну загрозу і заплановане київською владою бюджетне недофінансування реконструкції Бортницької станції аерації та сміттєспалювального заводу «Енергія» та низки інших життєво важливих для киян обєктів.

Лідер «НБЛ» Анатолій Коваленко не обмежився зверненням до влади скасувати «прийняті на шкоду київській громаді» рішення, а також до прокуратури з цього приводу: «Враховуючи результати голосування більшості членів фракції «Народний блок Литвина» на останніх сесіях Київради із земельних питань та питань тарифної політики, які не відповідають резолюції, прийнятій на ІХ зїзді Народної партії у грудні 2006 року, та передвиборним обіцянкам «Народного блоку Литвина», даним киянам, заявляю про свою відставку з посади голови фракції «Народний блок Литвина» в Київраді».