Навіть діти знають, що основи української державності й демократії зароджувалися за Дніпровськими порогами. Не випадково, як тільки повіяли вітри «перебудови», на Запоріжжі почалося відродження козацтва. І все б нічого, якби не амбіції новоспечених полковників та отаманів, котрими вміло скористалися політтехнологи.

Нині в Запорізькій області зареєстровано девять громадських організацій, що на різні лади намагаються відроджувати українську духовність і козацькі звичаї. Оскільки державна політика щодо козацтва нечітка, а законодавча база вбога й невиразна, то й «воїнство» відповідне. Молячись одному Богу, але в різних храмах, одні справляють тризну на Камяних Могилах у річницю битви на Калці, другі збираються на Хортиці й поминають січовиків, загублених «вражою бабою Катериною», треті щось своє придумали. Насправді ж серйозною і впливовою громадською силою на Запоріжжі є лише колектив дитячо-юнацької спортивної школи козацьких бойових мистецтв «Спас». Але це міський комунальний заклад, дистанційований від тих суперечок.

Місцева влада теж донедавна підкреслено нейтрально ставилася до різномасних спадкоємців січовиків. Хоча, коли до Запоріжжя навідувалися важливі персони, для антуражу найчастіше запрошували вояків Олександра Панченка. Не будемо зясовувати, чому, щоб не дратувати тих, кого обділяли увагою. Слава Богу, що козаки поміж собою не ворогують та в межах своїх формувань прагнуть підтримувати громадський порядок (на правах колишніх дружинників), проводять виховну роботу серед молоді. Це чи не найактуальніша проблема, побачити яку допомогли соціологи. Річ у тім, що нині на Запоріжжі активно реалізується проект канадсько-українського партнерства «Регіональне врядування та розвиток». Соціологічне опитування засвідчило, що духовність і культура у рейтингу цінностей для пересічних городян посідають передостаннє місце. Далі, як кажуть, відступати нікуди...

От і вирішили припинити отаманські чвари й зробити козацтво міцною опорою влади. Розробили проект Програми відродження та розвитку козацтва в Запорізькій області на 2007—2010 роки. Згідно з програмою козацька ідея має служити консолідації суспільства, залученню козацьких громадських організацій до фізкультурно-спортивної роботи, військово-патріотичного виховання молоді та охорони громадського порядку. Це завдання руху, що обєднує в регіоні більше семи тисяч осіб. Що важливо, під програму передбачене фінансування з обласного бюджету, а право участі в тих чи тих заходах для козацьких обєднань визначатиметься на основі тендера.

Для втілення задуму потрібна добра воля самих козаків. Щодо цього спершу були певні сумніви. Однак на зустріч із керівниками облради та облдержадміністрації прийшли усі запрошені отамани та козацькі полковники. Ідею вони сприйняли легко, бо співпрацюватимуть на паритетних засадах. Програму схвалили, хоч і висловили немало зауважень та побажань. Говорили багато, бо скучили за громадською увагою...

А як воно буде далі, коли Програму відродження і розвитку козацтва затвердить сесія облради, покаже час. Головне, що крига скресла. Та й нереально на обласному рівні вдягнути всіх козаків у загальний однострій, коли стільки років їх штучно поділяли на «правильних» і «неправильних».

Запорізька область.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.