Цього пленарного тижня народні депутати розглянуть близько 80 питань. Складним днем, спрогнозував на вчорашній погоджувальній раді лідерів фракцій та голів комітетів парламенту Голова Верховної Ради Олександр Мороз, буде четвер. Тоді парламентарії розглянуть низку кадрових питань, зокрема, про призначення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Крім того, глава парламенту закликав колег подолати вето Президента на Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України стосовно заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних законодавчих актів». Таке рішення, на переконання Олександра Мороза, дасть змогу відстояти авторитет держави й Президента. Голова Верховної Ради зазначив, що не хотів би критикувати Віктора Ющенка, однак ветування цього закону не відповідає ситуації у країні й інтересам суспільства. За даний закон, нагадав Олександр Мороз, проголосувало понад 300 народних обранців. Він не виключив, що Президент, застосувавши вето, стимулював народних депутатів до якнайшвидшого прийняття низки законопроектів стосовно земельного законодавства, зокрема, розробки земельного кадастру.

Сьогодні депутати заслухають попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування факту порушень прав народних депутатів України, розглянуть проект закону про морські порти та питання ратифікації. А за скороченою процедурою — зміни до Закону «Про недержавне пенсійне забезпечення», до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та сприяння інвестиційній діяльності у будівництві тощо.

Попередній звіт ТСК із питання порушення законодавства під час проведення виборів до органів місцевого самоврядування у Черкасах у 2006 році народні обранці заслухають у четвер. Після чого призначать членів Вищої ради юстиції та члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

У другому читанні парламентарії розглянуть зміни до статті 50 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо процедури висування кандидатури на посаду секретаря сільської, селищної, міської ради та зміни до статті 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (стосовно охорони трудових прав). Для повторного розгляду з пропозиціями Президента внесено зміни до статті 20 Закону України «Про статус народного депутата України». Зміни до Закону «Про виконавче провадження» (стосовно заборони конфіскації житла за борги з житлово-комунальних послуг), до деяких законів України (стосовно забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у виборчому процесі), та деякі інші народні обранці розглянуть за скороченою процедурою.

У порядку денному останнього пленарного дня другої сесії — звіт ТСК із питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями чинного законодавства на енергетичному ринку України. Цього ж дня народні депутати розглянуть зміни до деяких законів.

Другу сесію Верховної Ради п’ятого скликання, як повідомив Голова Верховної Ради Олександр Мороз, буде закрито, попередньо — о 12 годині.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.