Ранкове засідання 9 січня 2007 року

На вчорашньому дні уряду народні депутати обговорили стан і перспективи розвитку загальної середньої освіти в Україні, а також підсумки проведення відпочинку й оздоровлення дітей влітку 2006 року та заходи Кабінету Міністрів стосовно організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2007 року.

Нині в країні навчається п’ять мільйонів учнів і працює 512 тисяч педагогів. Ситуація в середній освіті, не приховував міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко (на знімку ліворуч), складна, хоча розпочався період стабілізації й підйому. Якість освіти, на думку урядовців, недостатня. Про те, що держава серйозно відстає від багатьох передових країн, годі й говорити. Українська школа, за словами міністра, за змістом та за структурою відповідає періоду «аграрно-індустріального розвитку країни середини ХХ століття», а багато з того, що вивчають українські дітлахи, було створено ще для «ери паперу і олівця».

Вчителям сіяти добре і вічне все ще доводиться за копійки. Зарплата, хоч і збільшується, але дуже повільно: якщо у 2000 році вона становила 151 грн., у 2003 р. — 392 грн., у 2006 році — 929 грн., то до кінця 2007 року вона, планується, становитиме не менш як 1050 грн. Втім, міністр погодився, що це недостатньо.

Досить важливим залишається питання комп’ютеризації. Нині, за словами С. Ніколаєнка, комп’ютеризовано 10 тис. 438 середніх шкіл, тобто 73 відсотки (у 2004 році були комп’ютеризовані лише половина середніх навчальних закладів).

На найближчому засіданні, поінформував Станіслав Ніколаєнко, уряд розгляне проект програми розвитку освіти до 2011 року. Серед пріоритетних завдань міністр назвав такі: європейська якість і доступність освіти, духовні і моральні орієнтири, демократизація, підвищення статусу вчителя, розвиток суспільства на основі інноваційних знань.

І хоча формування законодавчої бази завершено, наголошувала глава профільного комітету Катерина Самойлик, невирішених проблем багато. Зокрема, в сільській місцевості, де діти мають низький рівень знань, а більшість із них не можуть навчатися за місцем проживання. Так, лише у Дніпропетровській області з 1384 населених пунктів загальноосвітні навчальні заклади діють лише в 477.

Більшість промовців погодилася з тим, що учням бракує цікавих підручників і справжнього вчителя «з місією і знаннями». А головне — патріотичного виховання. Особливо у східних регіонах України та в Криму, де в окремих районах немає жодної української школи.

Народні депутати взяли до відома доповідь міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка і доручили уряду розібратися в ситуації у сфері освіти.

Не вистачає фінансів і професіоналів-педагогів для якісного оздоровленння та відпочинку дітей. Основним завданням 2006 року, зазначив міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Віктор Корж, була орієнтація на якість оздоровлення. Вона залишатиметься і цього року, як і підвищення рівня надання оздоровчих послуг, збільшення кількості оздоровлених дітей, оновлення та вдосконалення матеріально-технічної бази санаторіїв і центрів відпочинку.

Свою доповідь міністр розпочав зі здобутків: тривалість перебування в санаторіях збільшено з 18 до 21 дня, посилено контроль за організацією оздоровлення, дитячий центр «Молода гвардія» повернули у власність держави... Загалом, за даними Держкомстату, влітку 2006 року було оздоровлено 2,7 млн. дітей. Із них у дитячих оздоровчих таборах відпочили 2,1 млн. дітей, у дитячих санаторно-курортних закладах — 558 тисяч, майже 20 тисяч українських дітей було оздоровлено за кордоном, в тому числі за сприяння громадських і благодійних організацій оздоровлено 12 тис. 450 дітей соціально вразливих категорій. У 2006 році було оздоровлено 8 тис. 435 дітей шкільного віку, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації у місті Алчевську Луганської області. Крім того, торік за кошти Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту було оздоровлено 1340 дітей з Алчевська та 371 дитину з населених пунктів Мелітопольського району Запорізької області, що постраждали внаслідок надзвичайної ситуації на артилерійській базі боєприпасів.

Улітку працювали 18 тисяч дитячих оздоровчих закладів, зокрема 16 тисяч — з денним відпочинком. Звісно, якісне оздоровлення потребує відповідних коштів, погодився міністр і висловив сподівання, що цього року фінансування збільшиться. (До речі, торік із бюджетів різних рівнів та фондів було виділено 720 мільйонів гривень). Крім того, Віктор Корж занепокоєний станом матеріально-технічної бази, на яку місцеві органи влади зовсім не виділяють коштів, відсутністю будівництва нових оздоровчих закладів і зменшенням потужності діючих центрів. Якщо 2000 року відпочило 56 відсотків дітлахів, то минулого року — лише 25 відсотків. І це на тлі зростання числа приватних оздоровчих закладів. І досі не зрозуміло, в якій сфері управління залишається дитячий центр «Артек».

До кардинальних змін на краще, підсумував Віктор Корж, ще далеко. А серед основних проблем залишаються законодавча неунормованість галузі, недостатні заходи з боку місцевих органів виконавчої влади щодо збереження дитячих закладів, забезпечення сфери оздоровлення кваліфікованими кадрами.

Ярослав Кендзьор («Наша Україна») закликав урядовців одночасно придиляти увагу духовному вихованню і не перетворювати табори на центри русифікації молоді.

Підстав для оптимізму, зауважив голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Томенко, мало. Особливо з огляду на те, де і як відпочивають діти. Бо немає ні концепції, ні підготовлених кадрів. А саме найкращі студенти педвузів мають проходити практику в дитячих центрах, переконаний народний депутат. Крім того, має бути затверджена і системна державна програма оздоровлення дітей.

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Віктор Корж запевнив, що проект концепції Загальнодержавної програми оздоровлення та відпочинку дітей, молоді та сімей з дітьми вже підготовлено.

За його словами, у документі передбачено нові підходи до оздоровчої діяльності, до створення нових типів таких закладів.

На початку ранкового засідання після оприлюднення заяв фракцій Голова Верховної Ради Олександр Мороз оголосив про обрання В’ячеслава Кириленка головою фракції «Наша Україна», а також привітав Василя Берташа з днем народження.

На знімку: Ірина Антипенко, Сергій Осика.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.