Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України

Земля — найбільше багатство України — у смертельній для долі народу і держави небезпеці. Президент України Віктор Ющенко застосував право вето до Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних законодавчих актів)». Президент пропонує Верховній Раді його відхилити, аргументуючи не досить переконливими, спрощеними доводами.

Звертає на себе увагу те, що вето Президента віроломно руйнує взяті в Універсалі національної єдності сторонами, які його підписали (а серед них — і Віктор Ющенко), зобов’язання «запровадити не пізніше 1 січня 2008 року повноцінний ринок землі з одночасним матеріально-організаційним забезпеченням та створенням необхідної нормативно-правової бази (законів України про кадастр, ціну на землю та інших)».

Тепер же Президент, схоже, передумав і пропонує продавати землю без законодавчої бази? Але це означає пустити найбільше багатство українського народу на розграбування, у спекулятивний обіг. Немає закону про кадастр, немає реальної ціни на землю, є поки що адміністративна, а не ринкова її оцінка. Не є переконливим посилання на 14 та 41 статті Конституції України. Президент не врахував положення статей 13 та 14 Конституції України, що земля є об’єктом права власності Українського народу, основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, а також правової позиції Конституційного Суду України, викладеної в його рішенні № 5 рп/2005 у справі про постійне користування земельними ділянками, згідно з якою брак законодавчо встановленого завершеного механізму реалізації права власності на землю суперечить Конституції України. Право власності на землю, згідно з Основним Законом, не може бути використане на шкоду суспільству.

Президентське вето може призвести до початку організованого знищення земель сільськогосподарського призначення, розгулу спекуляції і шахрайських схем заволодіння ними. І потерпілим стане саме власник, селянин, якого неминуче втягнуть у спекулятивні оборудки і, зрештою, позбавлять землі, що, власне, і було метою кучмівської земельної реформи, яку, виходячи з логіки вето, успішно продовжує Віктор Ющенко. Кидати державу в таку ризиковану авантюру — занадто безвідповідальний крок. Це означає ризикувати долею не тільки землі, селян, а й держави.

Фракція Соціалістичної партії України рішуче відкидає мотиви, виходячи з яких Президент пішов на порушення Конституції та Універсалу національної єдності, і закликає Верховну Раду України подолати вето на Закон про заборону продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних законодавчих актів. Сподіваємося, що наша позиція дістане підтримку політичних сил у парламенті і широкої громадськості, зокрема селян. Соціалісти засуджують також практику використання права вето в політичних дискусіях навколо доленосних для держави рішень замість політичного діалогу, тим паче в питаннях, з яких такий діалог відбувся і ухвалено консолідовані рішення. Розмахування булавою не згуртовує, а роз’єднує суспільство, розколюючи його на непримиренні табори, об’єктивно дає поживу для політичних спекуляцій різного роду авантюристам, руйнівникам української державності, силам, які прагнуть реваншу і повернення до авторитаризму.