В Україні розпочав роботу організаційний комітет з проведення всенародного референдуму «За народну Конституцію!» із затвердження нової редакції Конституції України. На думку ініціаторів референдуму, оновлений Основний Закон держави має стати «Конституцією громадянського примирення», істотного посилення демократизації та антикорупційності влади, розширення народовладдя, збалансованості та раціоналізації системи державного управління на основі права. Водночас конституційні зміни передбачають здійснення комплексної політичної реформи, посилення місцевого самоврядування.

Про це повідомили на прес-конференції голова оргкомітету громадянської ініціативи «За народну Конституцію!», народний депутат України попередніх скликань, доктор економічних наук Людмила Супрун та члени оргкомітету, зокрема, екс-голова Верховної Ради Олександр Мороз, перший космонавт Незалежної України Леонід Каденюк, екс-голова Конституційного Суду України, лідери громадських організацій. За словами Л. Супрун, ініціатори референдуму вже подали заявку до ЦВК і обіцяють представити на розсуд громадськості загальну модель оновленої Конституції.

— Ми бачимо, що сьогодні Конституція не працює. Тому потрібна нова редакція Основного Закону, — зазначила Людмила Супрун. — Ми готові до максимально широкого обговорення нової редакції, це не проект якоїсь партії, ми відкриті для всіх політичних і громадських організацій, яким не байдужа єдність України.

Серед основних принципів оновленої Конституції ініціатори проведення референдуму вбачають ліквідацію обласних і районних адміністрацій і натомість утворення обласними та районними радами виконкомів, які відповідали б за ситуацію в регіоні, посилення органів місцевого самоврядування та прав громадян, що сприятиме децентралізації влади та посиленню влади на місцях. Окрім того, пропонується через конституційні зміни передбачити можливість відкликання депутатів та визначити статус російської мови.

Л. Супрун також відзначила, що Верховна Рада сьогодні не має повноважень вносити зміни до Конституції без референдуму. «До розділів 1, 3 і 13 Конституції без референдуму не може бути додано жодної крапки і жодної коми», — наголосила вона. Саме тому, зауважила Л. Супрун, парламент прийняв постанову щодо опрацювання конституційних змін, утворив тимчасову спеціальну комісію, і всі кандидати у Президенти на президентських виборах та Майдан задекларували ідеї внесення конституційних змін. Головною їх метою, на думку оргкомітету референдуму, має стати збереження цілісності країни.

Ініціатори проведення всеукраїнського референдуму закликають, щоб опрацювання змін до Конституції було публічним, із залученням фахівців із конституційного права та громадськості.

Леонід Каденюк пригадав, який вигляд має з вікна ілюмінатора у космосі планета Земля. «І усвідомлюєш з космосу, наскільки недосконале наше суспільство, прикро, як ми погано живемо і які недосконалі закони творимо, — сказав перший космонавт Незалежної України. — Зміни до Конституції неминуче треба ухвалювати».

На запитання журналістів, чи передбачатимуть запропоновані для винесення на референдум конституційні зміни особливий статус для східних областей України, Олександр Мороз наголосив: «Те, що нині відбувається там, не має жодного відношення до унітарності держави. І заклики до сепаратизму — це порушення Конституції. Ми утверджуємося як унітарна держава, і всі питання територіального устрою мають вирішуватися винятково українським народом на референдумі».

До сказаного Людмила Супрун додала, що народна конституція і народовладдя може стати запорукою розвитку регіонів. А реальне втілення, не через Верховну Раду, а через волевиявлення народу, децентралізації на місцях зніме багато проблем, що накопичилися.

Олександр Мороз, Людмила Супрун.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.