Президент ненадовго запустив ринок сільгоспугідь — за кілька днів потрібні люди можуть прибрати до рук тисячі гектарів

Президент зробив новорічний «подарунок». Глава держави, ветувавши закон № 1037-1, яким Верховна Рада пропонувала подовжити мораторій на купівлю-продаж земель сільгосппризначення ще на рік, фактично легалізував ринок виданих селянам у результаті реорганізації колгоспів паїв.

Нагадаємо, незважаючи на пристрасті, що вирували 19 грудня 2006 року під час прийняття документа — з огляду на ціну питання — у сесійній залі, народні обранці цілком слушно дійшли згоди: механізм купівлі-продажу можна запроваджувати лише після ухвалення двох ключових документів. Один з них — закон про ринок землі, де будуть закріплені відповідні правила гри, приміром, яка максимальна кількість сільгоспугідь може концентруватися в одних руках. Другий — земельний кадастр. У ньому всі землі в країні — аж до найменшого наділу — зведуть в одну електронну базу даних. Це, зокрема, дасть можливість уникнути плутанини та накладання ділянок одна на одну. За подовження мораторію проголосували 354 парламентарії.

Одночасно тоді було перекрито кілька шпарин торгівлі сільгоспугіддями. Поза законом парламент поставив зміну цільового призначення ділянок, які передано у власність громадянам та юридичним особам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Адже за п’ять років дії мораторію «ділки» відшукали немало варіантів, як обійти законодавчі обмеження. Тепер на землях попід столицею, де кілька років тому буяли хліба, зростають котеджі та палаци.

Законодавці у грудні наклали табу і на купівлю-продаж гектарів сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. Дозвіл торгувати такими землями створює хіба що законодавчі шпарини для представників влади. Під час їх продажу Земельний кодекс вимагає чітко дотримуватися конкурсного порядку. Але для тих, хто конче бажає стати власником сільгоспугідь, таке змагання — не перепона. Хіба що доводиться більше потратитися. Задля забезпечення видимості «конкурентного продажу» можна залучити як учасників конкурсу підставних осіб — друзів чи родичів. Звісно, якщо в ньому беруть участь лише кум, сват і брат, то ні про яку прозорість не йдеться.

Чимало цих та інших шпарин парламент перекрив разом з подовженням мораторію. Що тепер? Відповідно до чинного законодавства, оскільки закон № 1037-1 не набрав чинності, діє норма Земельного кодексу, яка дозволяє з 1 січня 2007 року купівлю-продаж сільгоспугідь. Тобто, здрастуй, ринок! Кабмін, очільник якого Віктор Янукович не так давно заявляв: «Не можна зробити землю предметом бізнесу, щоб вона використовувалася як чергова можливість обкрадати людей і державу», одразу кинувся зачиняти відкрите президентським вето «земельне» вікно. Принаймні зробив таку спробу.

Місцеві органи влади повинні не допустити нотаріальної реєстрації угод купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення до повторного розгляду ВР ветованого Президентом закону. З такою вимогою звернувся до глав облдержадміністрацій віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв. «Міністерство юстиції розіслало відповідного листа, але моє настійне прохання — проконтролювати через відділення юстиції, щоб не відбулося ніяких реєстрацій актів», — заявив віце-прем’єр-міністр.

Забігаючи наперед, можна з великою вірогідністю прогнозувати, що відчинене Президентом «вікно» за тиждень-другий буде закрито. Верховна Рада, яка збереться на своє засідання вже 10 січня, найпевніше, подолає вето. Для цього треба 300 голосів. Але доводиться лише здогадуватися, скільки землі за ці дні — на цілком законних підставах! — знайде грошовитішого власника. Насамперед ідеться про «золоті» гектари поблизу столиці та інших великих міст. Напевне, ті, хто достовірно знав, що Президент заветує подовження мораторію, документи для реєстрації відповідних земельних угод заготували заздалегідь.