У Миколаївському обласному художньому музеї імені В. Верещагіна представлено відреставровану картину Олексія Боголюбова «Біля причалу». Друге народження картина здобула завдяки програмі «Відродження шедеврів». Ця програма, прийнята п’ять років тому, — творче співробітництво музею, Миколаївського глиноземного заводу і Київської реставраційної школи. Уже відреставровано п’ять картин класиків російського живопису: Ф. Чумакова «Христос і багатий юнак», І. Айвазовського «Пушкін на березі моря», В. Верещагіна «Орли, або Забутий солдат» і «Покійницька турецького госпіталю», а також В. Перова «Мисливці на привалі».

Картина Олексія Боголюбова «Біля причалу» — найбільша робота цього художника (більш як три метри завдовжки). Його картини з’явилися в колекції музею ще 1914 року, серед перших експонатів, переданих Академією мистецтв (пейзаж «Венеція»). Ранню роботу Боголюбова «Буря» (1869) передала 1949 року Одеська картинна галерея. «Біля причалу» — пізня робота автора. Але точну дату її написання встановити поки що не вдалося.

Історія появи картини в Миколаєві належить до 1989 року. Перебуваючи у відрядженні в Ленінграді, директор музею імені Верещагіна Сергій Росляков випадково побачив роботу Боголюбова. Її передав у Російський музей приватний власник. До того полотно лежало згорнутим у звичайній квартирі за комодом. Росіяни вирішили, що реставрація обійдеться дорого, і погодилися продати роботу в Миколаїв за незначну за тими часами суму.

Полотно перебувало в неекспозиційному вигляді. Не було підрамника, потерті краї полотна, прориви, численні обсипання фарби. Одне слово, потрібна була реставрація. Але тоді музей не мав у своєму розпорядженні коштів. І тільки за допомогою глиноземного заводу робота Боголюбова змогла зайняти місце в експозиції. Реставрація проведена під керівництвом відомого київського майстра Миколи Титова. Тепер картину після професійного і якісного відновлення зможуть побачити миколаївці та гості міста.

Миколаїв.

Фото Олександра КРЕМКА (Укрінформ).