За розрахунками аналітиків, нині немає нічого ризикованішого, ніж вкладати гроші в нерухомість. Тільки за останній місяць рівень ризику сягнув критичних 95 балів. У січні ймовірний обвал цін. Якщо він відбудеться, квартири можуть подешевшати аж на 30%.

Зараз ринок нерухомості натягнутий, як струна, що може обірватися в будь-який момент, вважають експерти.

Є всі ознаки фінансової піраміди. Інвестицій приватних осіб практично немає. Інвестиції іноземних компаній значно знизилися нинішнім літом. Тобто вже сьогодні ніхто нічого не купує. Попит упав. А ціни продовжують летіти вгору. За деякими даними, кількість угод купівлі-продажу за останні два роки зменшилась у 20 разів. А це означає, що ринок перенасичений. Однак будівельники й продавці житла бояться визнати кризу, що насувається на них. Та як і раніше намагаються переконати клієнтів гаслом: «Купуй сьогодні, тому що завтра буде дорожче».

Штучно роздуті ціни дійшли до такої межі, що далі — тільки вниз. Будівельні компанії сьогодні сидять без прибутку, багато будівництв заморожені, тому що забудовники не можуть знайти покупців.

За таких умов незабаром прийде момент, коли агентствам нерухомості не буде чим розплачуватися по рахунках, а будівельним компаніям — віддавати кредити. Доведеться різко знижувати ціни, щоб хоч якось звести кінці з кінцями. От тоді-то у безквартирних співгромадян з’явитися надія на власний домашній затишок.