Досліджують зміну клімату й удосконалюють методики прогнозування погоди вчені Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту. Як стверджують фахівці, глобальне потепління, зокрема й в Україні, розвивається доволі інтенсивно.

Ще на початку 80-х в умовах суворих холодних зим в УкрНДГМІ прогнозували, що починаючи з 1990 року спостерігатиметься поступове перетворення дуже холодної пори на передзим’я, перехідний сезон, що спричинить зміну характеру опадів. До речі, тоді ця точка зору мала багато опонентів. Її вважали неправдоподібною.

Але і нинішня зима також виявилася адекватною сценарію клімату, складеному заздалегідь ученими цього інституту. Як і передбачалося, зима неяскраво виражена, і надалі коливання температури становитиме в межах від +5 до -5. Хоча не виключені короткі сильні потоки холоду з півночі, коли стовпчик знизиться до мінус 10 за дідусем Цельсієм.

Про причини, плюси-мінуси і можливі наслідки зміни характеру Снігової Королеви люб’язно погодилася поділитися з читачами «Голосу України» старший науковий співробітник відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів УкрНДГМІ Маргарита БАРАБАШ.

— Кожен позитивний градус цієї зими, безперечно, дає заощадження паливних ресурсів, коштів, що могли бути витрачені у разі холодної погоди. Нині маємо аномалії в шість-сім градусів щодня протягом 20 днів, тільки зрідка температура повітря незначно знижується. У такий період, коли є економія, нелогічно говорити про те, що потрібно підвищувати ціни на комунальні послуги, оперуючи затратами на газ і тепло. Але ніхто не показує економію, що її дарує сама природа. Не розроблені механізми регулювання цін у зв’язку з погодою для того, щоб тепло, що настало, працювало на народ.

Але в природному явищі є негативні боки. На полях озимі ще не в стані спокою, далі піде процес переростання, і будь-які заморозки, навіть несильні, можуть відчутно позначитися на майбутньому врожаю. Зазвичай в такі теплі дні потоки холоду викликають утворення крижаної кірки на полях, що теж ушкоджує озимі культури.

— Як пояснити, що в січні несподівано вдарили люті морози?

— Минулої зими циркуляційний процес характеризувався різкими потоками ультраполярного повітря, що ніс велике зниження температури. А в інші дні потоки з півдня давали відлиги. Такі перепади — протягом 2—3 днів температура могла знизитися на 10—15 градусів — несприятливі для здоров’я усіх без винятку.

Нині — рівна зима, немає перепадів температури і тиску. Ця погода зберегла багато життів, між іншим. Менше викликів швидкої допомоги, травматизму, дорожніх пригод. Це ще одна позитивна якість потепління клімату. Нам хочеться снігу і при цьому не хочеться хворіти. І хоча мороз — санітар для вірусів, поки що високого рівня захворювань не відзначено.

— Сніг усе-таки буде?

— У вигляді мокрого з затримкою на поверхні землі на 2—3 дні. У Карпатах, де сніг обіцяє бути, імовірність покататися на лижах ще існує.

Весна настане, очевидно, у березні. І буде такою само розмитою, прохолодною і затяжною. Інакше кажучи, чи то весняна зима, чи то зимова весна.