Прогноз на наступний рік

Глава Київського інституту проблем управління Кость БОНДАРЕНКО: «Перша половина року мине під знаком протистояння Президента і Кабінету Міністрів. Ми побачимо спроби дезорганізувати роботу антикризової коаліції. У секретаріаті Ющенка і Кабміні Януковича з’являться нові люди. Можливий ажіотаж навколо РНБО, бо Президент спробує активізувати свою роботу. Буде порушуватися питання про скасування політреформи і референдум з цього приводу. Однак навесні протистояння завершиться «круглим столом», на якому приймуть не декларативний документ (як Універсал), а щось більш зобов’язуюче. Рік 90-річчя Жовтневої революції і 30-річчя Брежнєвської конституції стане роком активізації комуністів. А визначатиме політичну атмосферу в країні лінія Президент-парламент.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА: «В українському соціумі назріла потреба в новому політичному проекті. Але наступного року ми матимемо те, що маємо. Треба враховувати незавершеність політичної реформи. Нинішньою редакцією Конституції незадоволені обидві сторони: і президентська, і прем’єрська. Теоретично можливий її перегляд, і навіть скасування. Але імовірність радикальних подій на зразок дострокових виборів досить низька. Яскравою подією наступного року має стати переформатування парламентської більшості. З коаліції рано чи пізно вийдуть комуністи і, можливо, залишаться єдиною опозиційною фракцією. Інші увіллються до Партії регіонів або будуть з ними співпрацювати. Загалом для політикуму 2007 рік буде стабільнішим і спокійнішим, ніж для людей (у зв’язку з негативними економічними очікуваннями)».

Директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики Олександр СУШКО: «Боротьба на всіх політичних фронтах триватиме. Основна колізія відбуватиметься усередині виконавчої влади. Лави опозиції в парламенті зростатимуть. Коаліція, як і раніше, не матиме конституційної більшості і не зможе долати президентське вето. Крім того, зростатиме невдоволення регіональної еліти в таборі Партії регіонів. Триватиме боротьба за Конституцію, однак навряд чи відбудуться подальші реформи. Закон про Кабінет Міністрів також навряд чи буде прийнято. А от закон про опозицію може бути проголосований, але він істотно не змінить політичну конфігурацію в Україні».