Головне — читати інструкцію та бути тверезим

Це два основні правила, щоб святковий феєрверк не завдав лиха. І якщо перше ще якось виконується, то з другим у наших співвітчизників — великі проблеми.

Феєрверки — небезпечна річ. Тому й ввезення їх до нашої країни регулює урядова комісія з експертного контролю на такому рівні, як ввезення зброї. Є, звичайно, і контрабанда, що дуже б’є по легальним фірмам і може стати небезпечною під час «домашнього» використання. Та й продавати цю красу мають лише в спеціалізованих магазинах або супермаркетах і аж ніяк не на базарах чи в місцях стихійної торгівлі. Також кожна салютна установка обов’язково повинна мати сертифікат. Ще одна проблема — фірмочки-одноденки, які, наче гриби, з’являються під Новий рік, знімають святковий «куш» і зникають. А якщо свято буде зіпсовано через неякісний товар, придбаний у такого продавця, винних ви вже не знайдете. Тому віддавайте перевагу торговим маркам, які працюють на цьому ринку вже не один рік.

Святкова піротехніка поділяється на дві категорії: побутова і професійна. Професійна — спеціального призначення, набагато потужніша за побутову і тому експлуатується лише фахівцями, які й несуть повну відповідальність за безпеку шоу.

А для приватного використання найбезпечніші салютні установки. Головне, повторимо, — дотримання інструкції і твереза голова. Бо були випадки, коли не зовсім адекватні громадяни намагалися запустити салют, стоячи на балконі будинку і тримаючи установку в руках. Для запуску цих феєрверків потрібна рівна, тверда поверхня (не в приміщенні, а на вулиці!), вільна від будівель, АЗС (не ближче, ніж за 100 метрів) площа, відсутність дротів та нахилених над піротехнічним пристроєм гілок дерев. А ще треба пам’ятати, що в кожному феєрверку закладено певний «сценарій». І якщо сталася якась затримка — у жодному разі не зазирайте туди, аби перевірити, що там відбувається. Бо можна отримати ракету в лоб чи в око. Не-смертельно (калібр ракет 30—40 мм), але дуже неприємно.

Запускаючи окремі ракети, пам’ятайте, що паличку, до якої кріпиться, наче морозиво, власне піротехнічна частина, не треба встромляти в землю чи сніговий замет! Це — стабілізатор, що забезпечує вертикальний політ ракети. Його треба вставити в трубку, яка є в комплекті, якщо цей піротехнічний комплект — «правильний». І не забувайте, що піротехніка, як автомобіль, не любить алкоголю.