Бензин дорожчатиме

Цей прогноз очевидний. Навіть міністр палива й енергетики Юрій Бойко впевнено заявляє, що до весни вартість 95-го нереально втримати на рівні 3 гривень 65 копійок. Оскільки Україна є залежною від експортного палива.

Народний депутат України Петро Порошенко ще категоричніший. Він заявив «Голосу України» про «бензинову кризу», яка припаде на січень нового року. За його словами, криза може проявитися в тому, що з продажу зникне бензин або ж ціна на А - 95 зросте до 4,10 грн.

Доки знижувалися світові ціни, все було гаразд. Світові ціни падали, і ціни на українських АЗС опускалися разом із ними. А тепер, коли світові тенденції змінилися, разом із ними змінилися і тенденції до зростання, отже, мають змінитися і внутрішні ціни на українському ринку. Адже вони залежать значною мірою від імпорту.

Український уряд уклав угоду з нафтотрейдерами, однак у ній не зафіксована ціна-«потолок». Крім того, будь-які домовленості є відхиленнями від ринкових механізмів регулювання економіки. Адже ринку все одно, чому ціни не регулюються автоматично ринковими механізмами. Чи це законодавчий акт, що встановлює верхню цінову межу, чи це особисті домовленості.

Директор науково-технічного центру «Психея» вважає, що є два можливі варіанти розвитку подій. Повне зникнення деяких видів палива або різкий стрибок цін. На скільки? Від 10 копійок і вище...