На броні танка

— Перший мій воєнний Новий рік припав точнісінько на початок нашого наступу, — згадує Борис Павлович Малько. — Наша частина 1 січня 1943 року о четвертій годині ранку почала штурмувати Моздок. Я, як і належить саперові, був на броні біля люка механіка-водія.

До наступу готувалися. До зустрічі Нового року — майже ні, не до того було. 31 грудня, як було заведено, видали по 100 грамів «наркомівських». Але нам, переважно вісімнадцятирічним хлопцям, вони не надто й потрібні були. Тоді виховання молоді було суворе, спиртним не балувалися.

Погоду тих перших днів 1943-го запам’ятав добре. Наступали безперервно тижні три. І майже увесь час ішов дощ. Танкісти ж за бронею, від куль, осколків і дощу — захист. А в мене всього захисту — лише плащ-намет.

От уже наступний, 1944-й, зустрічали зовсім по-іншому. Наша частина готувалася до штурму Керчі. Але знайшовся час підготувати навіть концерт художньої самодіяльності. Мій старший брат, який, до речі, був в мене командиром відділення, співав «Вечір на рейді». А як чечітку танцювали мої однополчани! І стіл був накритий. Делікатесів, зрозуміло, на ньому не було, але відзначили добре.

Микола МАГДИЧ.

Севастополь.

Лужков привітав кримських ветеранів

У Верховній Раді Автономної Республіки Крим відбулося урочисте вручення нагород ветеранам Великої Вітчизняної війни — учасникам оборони під Москвою 1941 року, які мешкають у Криму.

Рішенням уряду Москви за мужність і героїзм, виявлені в роки Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, особистий внесок у військово-патріотичне виховання молоді й у зв’язку з 65-ю річницею розгрому німецько-фашистських військ під Москвою 17 кримських ветеранів були удостоєні пам’ятного знака «65 років битви за Москву» і грошової матеріальної винагороди. Почесну місію вручення ювілейних російських нагород, від імені і за доручення мера Москви Юрія Лужкова виконав глава кримського парламенту Анатолій Гриценко.