Рік, на порозі якого ми перебуваємо, обіцяє чимало цікавого у спортивному житті нашої країни. Очікуються виступи багатьох наших атлетів і команд на найбільших змаганнях в Європі і світі. А це означає, що попереду і дзвінки успіхи і, зрозуміло, гіркота поразок. Та щоб ніхто не ображався, але до футболу в Україні, за традицією, — найбільша увага. Хай там як, а це — національний вид спорту для нас. І не менше.

Стосовно цього переконався, коли в червні побував на чемпіонаті світу в Німеччині. Ті дні об’єднали не лише всю Україну, а й велику нашу діаспору. Після перемог команди Блохіна на розквітчаних синьо-жовтими кольорами стадіонах, де багатотисячний хор виконував «Ще не вмерли України...», в німецьких містах, і особливо в Берліні, починалися українські карнавали. Вулицями сновигали «зграї» автомобілів з державними прапорами України. Все це з шумовими ефектами і піснями. Від щастя люди обнімалися, цілувалися, співали. Одне слово, випромінювали радість.

Отже, немає сумніву, що футбол може бути дуже потужною об’єднавчою силою. Але минулися оті славні події і ми занурилися в буденні справи. А в нашому футбольному домі не все так яскраво і радісно. Чого гріха таїти, поки що не на тому рівні, як хотілося б багатьом, наш національний чемпіонат. Попереду «Динамо» і «Шахтар», власники яких не шкодують коштів на справу, а за ними поки що нікого не видно. Є певні потуги «Дніпра», донецького «Металурга». Але це не те що треба.

Дехто із клубних керманичів робить сенсаційні заяви. Деякі з них смішні і наївні. Маю на увазі об’єднання чемпіонатів України і Росії. Навіть багаторічний керманич російського футболу, людина авторитетна, В’ячеслав Колосков сказав, що це авантюра.

Тішить те, що талантами наша земля багата. І саме дитячо-юнацькому футболу не на словах, а на ділі потрібно створити найкращі умови. Але й питати суворіше з тих, кому довірено цю надважливу справу.

Насамкінець скажу про те, що знову має нас об’єднати. Новий рік може стати поворотним у долі українського футболу. Це якщо ми разом із Польщею виграємо право на проведення Євро-2012. І ми маємо молити Господа, щоб він допоміг нам у цій справі.