На шахту імені Скочинського в обласному центрі приїздили представники самопроголошеної «Донецької народної республіки» і закликали гірників зупинити видобуток вугілля та приєднатися до акції протесту. На шахті факт страйку не підтверджують, але кажуть, що не забороняють робітникам висловлювати свою позицію. Гірники, з якими спілкувався кореспондент «Голосу України», майже одностайно говорили, що вони — за мир і проти бойових дій на території міста.
Співрозмовники скаржилися на невисокий рівень зарплати, на те, що на роботі не вистачає необхідних запчастин і матеріалів. «Комбайн метрів десять пройде — і стоїть. Немає оснащення, запчастин. Максимум десять метрів на місяць проходимо. І друга дільниця — від 10 до 60 метрів. А зарплата залежить від того, скільки пройшли метрів. Зарплата нині у нас близько п’яти тисяч гривень, премії не було вже майже рік. Сподіваємося, народ побачить і почує, що ми проти військових дій», — розповів учасник мітингу, прохідник шахти імені Абакумова Олександр.
Яким чином фінансовий стан шахт поліпшиться від страйку, гірники не могли сказати. Та й одностайності в трудових колективах немає.
— Ті, хто підтримує так звану ДНР, забувають, що державна підтримка, дотація йдуть із українського бюджету. Коли закриються шахти — у кого шахтарі питатимуть, чому залишилися без роботи? Подивіться на сусідню Ростовську область: там немає шахт, усі ліквідовані. Але прихильники «республіки» не хочуть вчитися на чужих помилках. Нехай тоді спитають із тих, хто підбурював їх на цю акцію, — сказав «Голосу України» голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко.
У державному підприємстві «Донецька вугільна енергетична компанія» спростували факт страйку. «Підприємство працює в штатному режимі, нічого не зупинене», — зазначила представник компанії Олександра Вапнік. За її словами, єдиний підрозділ, де тимчасово призупинено видобуток вугілля, — «Жовтневий рудник», оскільки це шахтоуправління розташоване неподалік аеропорту. Після початку активної фази антитерористичної операції в понеділок перебувати та пересуватися в зазначеному районі небезпечно.