Чим загрожує нам глобальне потепління

Яким буде наступне сторіччя, ми намагалися збагнути, гортаючи зарубіжну пресу.

«Глобальне потепління знову зробить Британію центром цивілізації», — стверджує англійська «Таймс», посилаючись на теорію Джеймса Лавлока. «Вчений пророкує, що цього сторіччя потепління стане настільки інтенсивним, що більша частина Землі виявиться непридатною до життя. Натомість Британські острови матимуть прекрасне розташування у майбутньому світі. Це будуть території, що забезпечуватимуть своїх мешканців харчами. Також за прогнозами цього вченого екваторіальні райони висушаться настільки, що землеробство стане неможливим. Європейський континент теж буде інтенсивно осушуватися. В результаті чого мільйони людей переселяться ближче до Арктики. Глобальне переселення спостерігатиметься і до Британських островів. Тому до 2100 року Лондон вкриється хмарочосами і матиме вигляд, як сьогоднішній Гонг-Конг. До речі, це місто 2100-го, на думку професора Лавлока, буде непридатним до життя.

Інша стаття «Таймс», присвячена глобальному потеплінню, називається «Дайте нам чисту енергію». У ній, зокрема, йдеться про те, що головна причина потепління — не викиди транспорту, а виробництво електроенергії. «Літаки продукують лише два відсотки парникових газів, а до середини сторіччя, навіть за умов бурхливого розвитку авіагалузі, ця цифра зросте до шести. Водночас автомобілі є причиною утворення 12 відсотків вуглекислого газу», — пише автор статті Анатоль Калецький. Тому, на його думку, особливу увагу слід звернути на електростанції. І перші кроки у створенні екологічно чистої енергії вже зроблено. У Парижі у листопаді цього року було підписано міжнародну угоду, яка передбачає виділення 10 мільярдів євро на будівництво експериментального термоядерного реактора у Кадараші (південь Франції). Спорудження реактора триватиме десять років.

«Попередні дані Британської національної служби погоди свідчать, що 2006-й був найтеплішим роком з 1659-го», — зазначає «Вашингтон Пост».

А ось «Нью-Йорк Таймс» звертає увагу на іншу закономірність: «Глобальний клімат нагрівався та охолоджувався протягом усієї історії Землі. Однак останні 50 років плюсова температура побила рекорди за 11 тисяч років. Це явище не можна пояснити, якщо замовчувати факти значних та зростаючих (починаючи від мільярдів тонн) викидів вуглекислого та інших газів, які спричинюють парниковий ефект.

Науковці НАСА визначили, що з 1880 року п’ять найтепліших років були (у порядку зростання): 2005, 1998, 2002, 2003 і 2006.

Джеймс Гансен, директор центру Годдара (який є частиною НАСА — пер.) заявив, що 2007-й, очевидно, буде ще теплішим за попередній рік. Причина в тому, що у тропічній частині Тихого океану почались періодичні теплі спалахи, які ще називають Ель Ніньо.

Пресу читала Тетяна ПАСОВА.