83 відсотки донеччан зустрінуть Новий рік удома, 8 відсотків вирушать у гості і 2 відсотки святкуватимуть у кафе, клубі чи ресторані. Такі підсумки опитування, що його провела соціологічна компанія «ДІАЦ» серед 400 мешканців обласного центру. Новий рік донеччани назвали наулюбленішим святом. Причому в дотриманні традицій мешканці міста досить консервативні. Санта Клаус чи «модні» штучні ялинки із бантиками залишаються елементами корпоративних вечірок чи офісних урочистостей. Натомість удома, за твердженням соціологів, донеччанин «просунутістю» чи оригінальністю не відзначається: ялинка, застілля, телевізор...

Мабуть, щоб не порушити ідилії, 54 відсотки опитаних заявили, що не хотіли б запрошувати на святкування Нового року і Різдва мешканців інших регіонів України. Втім, 27 відсотків не проти таких гостей. Бій курантів охочіше слухатимуть у колі близьких родичів чи друзів і знайомих.

Які події 2006 року мешканці шахтарської столиці вважають набільш вагомими? Хоч як це прикро, але своєрідний «хіт-парад» очолило підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги: для 83 відсотків респондентів це була найвизначніша подія року. Яка затьмарила навіть парламентські вибори (55 відсотків) і призначення В. Януковича Прем’єр-міністром (53 відсотки). Наступні місця в таблиці посіли події не досить веселі: авіакатастрофа російського літака під Донецьком, зростання цін на бензин, аварія в Алчевську. Респонденти також пригадали розпад «помаранчевої коаліції» і створення антикризової коаліції, домовленості про ціну на газ, антинатовські протести у Феодосії, підписання універсалу національної єдності та повернення до України В. Щербаня.

— Більшість подій, які привернули увагу донеччан минулого року, має політичний характер, — зауважує політолог Анастасія Коломієць. — Серед усього переліку єдиною позитивною подією було названо виступ збірної України на чемпіонаті світу з футболу. Тобто населення регіону якнайвищою мірою політизоване. Така політизація — ознака нестабільної держави. Люди змушені стежити за політичними подіями, бо відчувають, що вони можуть позначитися на їхньому житті.