Прогулюючись за кілька тижнів до Нового року святково прикрашеними вулицями Києва, у вітрині одного з магазинів побачила ялинку своєї мрії. Пухнаста модниця, вбрана з «голови до ніг» неймовірними іграшками, неначе просила, щоб її купили. Тож, зайшовши до магазину, одразу почала розпитувати про ялинку...

З’ясувалося, що придбати таку красу може далеко не кожен бажаючий — занадто дорого. Фахівець із декору (оздоблення) Ліля, «на око» оцінивши новорічне диво, сказала про кілька тисяч гривень... і це — лише вартість іграшок, сама ж ялинка — хоч і штучна, але теж не з дешевих.

Новорічна мода — казково дорого

Наслідувати новорічну, як і звичайну, моду недешево. Однак щороку українці витрачають дедалі більше грошей, щоб убрати ялинку та оселю у іграшки й прикраси «от кутюр», розповіла «Голосу України» Ліля.

— Серед новорічних «коштовностей» є своя мода, як і в одязі. Цього року акцент потрібно робити на розкіш та елегантність. Прикрашати квартиру та ялинку можна мереживом, дзеркальними та скляними виробами або іграшками під срібло та золото. Стосовно кольорів, то золотий чудово поєднується з білим, а срібло — із шоколадним.

Найбільші модники цьогоріч можуть сміливо відходити від традицій: не зовсім новорічні елементи — мереживні метелики, янголи, екзотичні птахи — приємно здивують гостей. А хутро та пір’я в гірляндах та ялинкових прикрасах зроблять вашу лісову красуню справжньою «стилягою».

Замість гірлянд на ялинку вішайте скляні буси. Не варто забувати і про вікна: їх можна прикрасити за допомогою спеціального спрею, ще краще виглядатимуть різного розміру сніжинки золотавого кольору.

Якщо бажаєте додати оселі казковості — купуйте ікебани, які світяться, фігурні свічки. А наймодніша тенденція цього сезону — надувні ялинки та сніговички.

— Крім того, не забувайте, що поруч із Дідом Морозом під ялинкою має обов’язково стояти символ року — свинка, — нагадують фахівці. П’ятачок може бути м’який, порцеляновий і навіть скляний.

Ялинка для «середнього гаманця»

Пройшовшись столичними магазинами, переконалася, що наслідувати моду можна і не витрачаючи шалених грошей. До того ж далеко не кожен наважиться повісити на ялинку чорні чи шоколадного кольору іграшки.

Червоний та золотий — кольори, без яких рідко обходиться святкова оселя. Тому різної форми червоні ялинкові прикраси можна придбати скрізь, а до них уже додавати кольори на ваш смак.

Останнім часом українці прикрашають ялинку іграшками одного-двох тонів, оздобленими золотими чи срібними візерунками. Дуже популярні зроблені вручну прозорі «бурульки» та сніжинки, які надають ялинці легкості та нагадують про зиму. А от дощик, кажуть продавці новорічних прикрас, сьогодні купують дедалі рідше, адже за ним не видно краси вибраних іграшок.

Якщо вас не влаштовує те, що штучна ялинка не має справжнього лісового запаху, можна підібрати ароматичні мішечки — в помешканні пахнутиме справжнісінькою хвоєю, а ви не матимете клопоту з голочками на килимі.

Прикрасивши ялинку, потрібно не забути і про оселю: заздалегідь розвісити різноманітні гірлянди, розставити статуетки та свічки зі святковою тематикою, можна навіть домашні квіти посипати штучним снігом. Годі говорити про яскраві наліпки на вікна та дзеркала у вигляді новорічних візерунків — їх можна придбати у спеціалізованих магазинах. Найкраще підбирати оздоблення за кольором та в одному стилі з ялинковими прикрасами.

Саморобний ексклюзив

Традиційні скляні та не індивідуальні новорічні іграшки потроху втрачають актуальність, впевнені фахівці. Дедалі популярніші прикраси, зроблені своїми руками. Тут, по-перше, є простір для вашої фантазії, по-друге, їх нічим не відрізниш від так званих елітних. Словом, те саме, тільки за смішні гроші.

Варіантів безліч. Можна, наприклад, легко оновити старі ялинкові іграшки: облізлі з часом кулі святково «одягнути» у фатин чи різнокольорове мереживо та зав’язати шовковою стрічкою. А кінці гілочок прикрасити маленькими бантиками в тон іграшкам.

Для святкових композицій використовуйте солому та мішковину, гілочки сосен чи ялинок, навіть горіхи та фрукти. Останні, до речі, разом із цукерками та бубликами вішайте на гілки — і ностальгія та приємні спогади дитинства вам забезпечені.

Під новорічним деревом можна створити маленький казковий світ: знайти старі святкові персонажі та зробити цікаву композицію.

А дехто взагалі обходиться без традиційних новорічних прикрас. Хочете незвичайну ялинку? Сміливо декоруйте її маленькими м’якими іграшками, наприклад, свинками, дідами морозами та сніговичками. Трохи дитяча, така ялинка викличе усмішку та додасть оселі затишку.

Для новорічного столу можна навіть зробити саморобну скатертину: придбати шматок тканини та розшити бісером чи стразами.

Найкраще оздоблення — «душевне»

А взагалі й дизайнери, і продавці, і ті, хто анічогісінько не тямить у модних напрямках оздоблення, погоджуються в одному: новорічна ялинка та прикраси для оселі передусім мають нести святковий настрій. І чи це буде незвичайне деревце, прикрашене іграшками вартістю від 150 гривень кожна, чи метрова ялинка зі старенькими, ще з радянських часів збереженими кульками, за великим рахунком, значення не має.