Тетяна Міщенко, 36 років, директор піар-агенції, Херсон: «На 700 гривень купила подарунки в дитячий будинок. А своїм домашнім — тільки ялинку».

Олег Курзин, 28 років, менеджер торгового підприємства, Херсон: «600 гривень на всіх близьких, з них левова частка піде на подарунок дружині. Вона давно просить золоті сережки».

Олена Блакитна, 51 рік, лікар, Херсон: «Дуже скромну суму, зарплата бо — 460 гривень чистими...»

Наталя Коваленко, домогосподарка, місто Рубіжне: «Щороку роблю приблизно десять подарунків, лише родичам, з розрахунку 20-30 грн. на кожного. А от на новорічний стіл витрачаю до тисячі гривень. Це такий великий загальний подарунок».

Валерій Жаровний, охоронець, Луганськ: «Самої лише зарплати не вистачає. Підрахував, цього року доведеться виділити суму десь у 1200 грн. Це тільки для подарунків найближчим для мене людям. Крім новорічних подарунків, треба витратитися ще й на два дні народження — дружини і кума. Одне слово, довелося підробити, щоб мої новорічні поздоровлення були гідними».

Андрій Корольов, бізнесмен, Сімферополь: «Тисячу на святковий стіл, тисячу — на напої, тисячу — на подарунки, півтисячі — на феєрверк».

Віктор Квасов, водій, Джанкой: «500 гривень, включно з ялинкою й подарунками для доньки і дружини».

Олег Домбровський, пенсіонер, Ялта: «120 гривень на святкову трапезу з дружиною і чарочкою».

Неля Ковальчук, Луцьк, 32 роки: «У нас на Волині більше прийнято дарувати на день святого Миколая. Обходяться ці подарунки загалом гривень 150-200. На Новий рік переважно кладемо під ялинку цукеркові набори. Тож у півсотні гривень вкладаємося».

Ірина Довгополюк, Ковель, 43 роки: «Грошей на новорічні подарунки тратимо мало — гривень 60-80. Окрім того, готуємо дрібні купюри для щедрувальників, які прийдуть ранком. Завжди хочеться, щоб першим поріг переступив чоловік. Хай навіть хлопчик. Кажуть, що тоді рік буде вдалим».

Віра Стадник, 76 років, учителька-пенсіонерка, Уманський район Черкаської області: «Ніскільки. Й не тому, що на мою пенсію нічого не купиш. Вважаю нагнітання ажіотажу навколо придбання новорічних подарунків хоч і добре спланованою, але нав’язливою рекламною акцією. Ми, на жаль, продовжуємо наслідувати європейців, котрі майже втратили свої національні традиції та обряди і перетворилися на пересічних споживачів. Утім, навіть вони роблять подарунки одне одному не до Нового року, а до Різдва. А у нас і досі переважає радянський культ бучного святкування зміни календаря з космополітичним Дідом Морозом».

Віталій Скрипниченко, 34 роки, підприємець, Черкаси: «Дружині презентую турпутівку у Єгипет, дітям — по мобільному телефону. Куплю також сувеніри родичам і друзям. Гадаю, все це мені обійдеться у пару тисяч «баксів».

Наталія Кузьменко, журналістка, Запоріжжя: «Я добре трусонула гаманцем і зробила дорогий подарунок сину Вадиму, а заразом і собі — ми зустрінемо Новий рік у Москві в колі родини мого брата, теж Вадима. Поїздка до російської столиці коштуватиме півтори тисячі гривень, але ж 1 січня у брата день народження. Тож головним подарунком для нього будемо ми, а решта — це так, гостинці: пляшка «Хортиці», сало копчене і в спеціях, домашні консервовані огірки й помідори».

Валентин Назаренко, директор Запорізької обласної асоціації «Агрос»: «У мене п’ятеро найдорожчих людей, кому на Новий рік готую подарунки. Кожен — у межах ста гривень».

Олександр Керничний, підприємець, Оріхів: «Сам я страшенно не люблю подарунків, зате люблю їх вручати. За надто дорогими речами не ганяюсь, але й не скуплюся. У мене велика родина — аж 14 осіб. Думаю, на кожного по тисячі гривень вистачить».

Людмила Гончаренко, пенсіонерка, Запоріжжя: «На жаль, на свою пенсію в 407 гривень я не те що не можу купити гідні подарунки, а й накрити такий новорічний стіл, як рекомендують у східних календарях».

Андрій Андрійович, підприємець, 39 років, Ужгород: «Новорічні витрати залежать від того, в якому ресторані і в якому колі друзів зустрічатиму свято. Крутіший ресторан і крутіше коло — більше витрат. Особливо у бік кола друзів з фіскальних органів. Тисяча, дві або чотири тисячі гривень — яка різниця? Все одно коло друзів їх поверне. Зате моя дружина у перший післяноворічний ранок додивиться щасливі сни й не митиме гору посуду після недоїдків дорогих гостей. Наразі переймаюся не грішми, а прогнозованістю державної політики щодо підтримки малого бізнесу. Бо на біржу праці чи за субсидіями на шістсотому мерседесі, погодьтеся, їздити незручно»...

Тетяна Бердник, студентка, Хмельницький: «Мої витрати на подарунки будуть мінімальні, оскільки навіть на це гроші доведеться брати у батьків. Кілька сувенірів для найближчих друзів вартістю по п’ять-сім гривень — оце, напевно, і все».

Марія Іванівна, викладач училища, 35 років, Івано-Франківськ: «Ніскільки. У нашій сім’ї заведено робити подарунки рідним у день святого Миколая. А на Новий рік такої традиції немає».

Галина Федорівна Степанова, пенсіонерка, Кіровоград: «150-200 гривень — двом маленьким онукам, щоб запам’ятали дідуся з бабусею».

Оксана Іващенко, домогосподарка, Кіровоград: «Цьогорічні подарунки дітям обійшлися гривень у п’ятдесят. Але, крім Нового року, попереду ще різдвяні свята. Наперед важко загадувати, все залежатиме від матеріального достатку на той час».

Людмила Сердюк, домогосподарка, 31 рік, Чернігів: «Десь 400-500 гривень».

Сергій Мазепа, приватний підприємець, 40 років, Чернігів: «На подарунки витрачаю близько 100 гривень. Сину, як правило, купляю цукерки».

Записали власні кориспонденти «Голосу України» з різних областей.