Три зимові лиха українських рятувальників

У рятувальників не буває свят. Для них щодня звичайна робота. На цілодобовому чергуванні — служба оперативного реагування у всіх районних управліннях з питань надзвичайних ситуацій столиці. За сигналом про надзвичайну ситуацію прибуває група, що оцінює обстановку і вирішує, які сили для розв’язання проблеми знадобляться. Рятувальників кличуть, коли не можуть відчинити броньовані двері в квартиру, коли треба зняти з дерева переляканого кота, якого загнав туди сусідський собака, коли хтось з необережності провалився в каналізаційний люк...

Проблемою, що вже набридла, наприклад, для Деснянського району столиці, стала ртуть. На непрацюючому нині заводі «Радикал», що розміщений у цьому районі, зберігали величезні запаси цієї вкрай небезпечної субстанції. А працівники підприємства, які чекали звільнення, щоб не йти з роботи, не прихопивши нічого, тягли цей рідкий метал додому. Забувши або не подумавши про небезпеку, сподіваючись, що продадуть його. От і доводиться тепер хімікам служби регулярно, не згадуючи про свята чи будні дні, проводити демеркуризацію житлових приміщень, каналізаційних мереж. Тільки у 2006 році в районі на це пішло більш як 100 тисяч гривень з міської скарбниці, розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Деснянської районної державної адміністрації в місті Києві Микола Бойко.

А з настанням зими і новорічних свят на службу чатують три сезонні лиха. Перше — зимова риболовля. Із завзятістю, гідною кращого застосування, рибалки виходять на лід, нехтуючи елементарні правила безпеки. І рятувальникам постійно доводиться витягати їх з ополонок. Ще одна зимова проблема — сніг у багатомільйонному місті, що задихається від автомобільних пробок. Коли зі сніговим покривом на вулицях дорожнім службам вже несила впоратися, на допомогу проходять рятувальники зі своєю технікою. І останнє, «найсвятковіше», лихо — пожежі. Вони починають масово спалахувати саме в новорічні дні. Коли наші співвітчизники вирішують прикрасити вдома ялинку справжнісінькими свічками або запустити на нетверезу голову пару-трійку феєрверків. Найчастіше — на сусідський або свій балкон.

А бувають і просто анекдотичні випадки. Наприклад, один злодюжка у передсвяткові дні вирішив «прошерстити» кілька квартир у багатоповерхівці. Щоб не дуже втомлювати себе, вирішив обійти одну з перешкод на шляху до заповітної мети — броньовані двері, якими було зачинено загальний для декількох жител тамбур. А скористався для цього... сміттєпроводом. Однак переоцінив свою стрункість і... благополучно застряг у трубі для сміття. Зрозумівши, що сам вибратися не зможе, почав кричати. І кричав години зо три, аж поки мешканці не викликали рятувальників. Ті, пробивши ломом дірку в сміттєпроводі, витягли бідолаху і передали правоохоронним органам. Тож Новий рік той зустрічав не за святковим столом, а в кутузці.