До Центральної виборчої комісії досі надходять звернення місцевих рад про порушення, виявлені під час збирання підписів на підтримку проведення референдуму про членство України в НАТО та ЄЕП.

Про це, за повідомленням УНІАН, заявив голова ЦВК Ярослав Давидович на вчорашньому засіданні комісії, на якому розглядали остаточні результати про кількість підписів громадян, зібраних на підтримку проведення референдуму. «Зокрема, тільки в жовтні-листопаді 2006 року до комісії надійшло майже 20 звернень глав місцевих рад із проханням визнати недійсними підписні листи або підписи в цих листах, також провести додаткові перевірки. Зрозуміло, що їх комісія також не може проігнорувати», — сказав Я. Давидович. За його словами, частина цих звернень надіслана в органи місцевого самоврядування для уточнення викладених у них фактів, а решта — у прокуратури областей і міст для належного реагування.

Я. Давидович підкреслив, що, з огляду на величезну кількість таких звернень, ЦВК «об’єктивно не могла раніше встановити загальну кількість підписів громадян України, що підтримали вимогу про проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, як того вимагає закон».

Голова ЦВК також відзначив, що рішення Печерського районного суду міста Києва від 11 грудня 2006 року про бездіяльність ЦВК у питанні встановлення кількості підписів не набуло законної чинності, оскільки ЦВК оскаржила його в апеляційному порядку. «ЦВК не може погодитися з твердженнями як частини політичних сил, так і окремих зацікавлених осіб про те, нібито ЦВК виявляла бездіяльність і, тим більше, зволікала з установленням результатів збирання підписів і передачі відповідного протоколу Президентові України для ухвалення рішення про оголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою», — підкреслив голова ЦВК.

Нагадаємо, в жовтні нинішнього року Я. Давидович повідомляв, що правоохоронні органи порушили 28 кримінальних справ за фактами порушень під час збирання підписів за проведення референдуму про членство України в НАТО та ЄЕП, а 9 листопада прес-служба Генпрокуратури повідомила, що відомство вивчає 10 кримінальних справ, порушених за фактами внесення неправдивих даних у підписні листи щодо проведення всеукраїнського референдуму з питань вступу України до НАТО та ЄЕП.