Київ готується до святкування Нового року. Прикрашаються всі. У тім числі й працівники центральних органів влади.

Цього року, на відміну від минулого, біля Кабміну не споруджували ялинковий ліс. Обмежилися вісімнадцятьма штучними метровими ялинками і двома великими ялинами біля центрального входу. Радує око і справді красива гірлянда з гілок на фасаді Будинку уряду.

Секретаріат Ющенка прикрасив свою площу по-сімейному. Два триметрові сніговики з лампочками, неоновий напис «З Новим роком 2007 і Різдвом Христовим!» над входом. Як і торік, напроти приміщення в заскленому будиночку — вертеп. Має домашній вигляд і «Будинок з химерами»: бурульками звисають сині лампочки, а на вхідних дверях — різдвяний вінок. Прямо як у католицькій Європі.

А ось одну з перших ялинок у Верховній Раді цього року прикрасили в... буфеті. Пухнаста штучна красуня за кілька тижнів до Нового року піднімала депутатам настрій. Головну парламентську ялинку заввишки шість метрів установили у вестибюлі (на знімку) лише 23 грудня, і цьому є своє пояснення. З’ясувалося, є спеціальний документ, яким запропоновано, коли і де встановлювати і прикрашати новорічні дерева в Верховній Раді і навколо неї.

Як розповів «Голосу України» заступник керівника управління адміністративними будинками управління справами Верховної Ради Василь Поліщук, традиційно парламент і ялинки прикрашали числа 26—27 грудня, щоб живі дерева радували око до самого Старого нового року. Однак торік було прийнято рішення підготувати і підключити зовнішню ілюмінацію і прикраси до Дня Святого Миколая, а розвісити іграшки на гілках численних штучних і декількох живих ялинок усередині парламенту до 23 грудня.

Крім вестибюлів основних приміщень парламенту, новорічні дерева ставлять у кабінетах і приймальні Голови Верховної Ради та його заступників. Інші депутати свої кабінети прикрашають самі. За бажанням. Як повідомив пан Поліщук, у різні роки керівництво парламенту висловлювало різні побажання про те, яку ялинку вони хочуть бачити у своєму кабінеті — живу чи штучну. Цього року в кабінеті Олександра Мороза встановили неживе деревце. «Багато політиків виступають проти того, щоб заради короткого задоволення губили дерева», — пояснив Василь Васильович.

Дизайнера, який по-модному розвішував би бурульки і шишки, у парламенті немає: «Наші службовці самі все прикрашають на свій смак». Однак в апараті Верховної Ради думають, що в наступному році варто серйозніше підійти до цього питання і запросити фахівця. Особливо для новорічного оформлення фасадної частини парламенту. Приміром, можна було б спеціальною ілюмінацією гарно підсвітити колони Верховної Ради.

Іграшки щорічно використовують здебільшого одні й ті самі. Звичайно, щороку щось докуповують, тому що прикраси зелених красунь традиційно тендітні. Нині на все оформлення, за словами фахівців, витрачають дуже незначні кошти.

Більшості депутатів оздоблення парламенту подобається. «Стиль мінімалізм, те, що зараз в моді, — заявила одна з дам, фотографуючись з колегами біля новорічної ялинки. — А настрій який! І запах Нового року!».

А доки біля входу політики «водять хороводи», на третьому поверсі парламенту вирує торгівля. Тут відкрився новорічний ярмарок. Жвавим його не назвеш. «А ви подивіться на ціни!» — скаржиться мені депутат з Партії регіонів.

Йду дивитися. Дівчата, які продають золото і діаманти, зустрічають у багнети. Про ціну мовчать, як партизани: «Дивіться самі!». На їхню думку, противні журналісти розлякують їм потенційних клієнтів. Зате біля прилавка з прикрасами з каменів і перлів знайомлюся з привітною Ольгою: «У нас ціни демократичні: від 50 гривень і вище». Серед «вище» — приголомшливої краси набір з морських чорних перлів (діаметром більш як 14 мм) у золоті і з маленькими діамантами за 50 тисяч гривень... Отож найкраще у Верховній Раді розкуповували перед святом плюшевих співаючих поросят за ціною від 10 до 70 гривень. «Ой, я вже штук сорок купила. Усім роздала», — поділилася радістю співробітниця апарату. Не ображаються? Сміється: «Та що ви! Навпаки. Хоча виходить, що я всім під Новий рік підкладаю свиню». Продавщиця заспокоює: «Вже краще ви, ніж вам».