Кияни, прогулюючись увечері 21 грудня Маріїнським парком, могли побачити освітлений софітами фасад Маріїнського палацу, штандарт на шпилі, прикрашені гірляндами дерева, що ростуть поблизу, почесну варту і дитячий колектив у національних костюмах. Навколо пожвавлення, освітлювальна техніка й операторські крани. Уся це заради того, щоб в останні хвилини року, що минає, і напередодні нового в домівку кожного з нас увійшов... Президент.

Ми прилипаємо до блакитного екрана, особливо не задумуючись, що всі святкові дійства готувалися телеканалами заздалегідь. До речі, до телеканалів, як і до людей, по-різному приходить натхнення. Деякі ще золотої осені зображували новорічний настрій, записуючи святкові програми. У нормальному режимі змонтували, відзвітувалися. Тепер, коли одні почивають на лаврах, в інших за два тижні розпочинається біганина і штурмівщина. Журналісти розлітаються у відрядження містами України і різних країн у пошуках новорічних сюжетів. Зате останній момент — він найсвіжіший.

Привітання народних обранців зафіксовували на відеоплівку, природно, під склепіннями Верховної Ради: у кулуарах, у сесійному залі. У фойє ялинки в потрібний для журналістів момент не виявилося, зате вона була в буфеті. У створенні краси кадру брали участь помічники депутатів: свічки, шампанське тощо.

Багато хто, набравшись нахабності і працюючи на імідж скандального журналіста, після коментарів політичних подій пропонували лідерам блоків і фракцій заодно зімпровізувати і новорічне вітання своїм виборцям. На що охоче відгукувалася Юлія Тимошенко, в одному зі своїх виступів вона неоднозначно натякнула: «Зима ненадовго, за нею настане весна».

Деякі відмовлялися: «ще не час», «не готовий», «іншим разом». Насправді було потрібно два дублі: спочатку із заготовленою шпаргалкою, яку тримали нижче об’єктива. Потім те саме, але експромтом. Депутати-«регіонали» — групами і по одному — після вітання піднімали келихи з «Живчиком» і з закликом «Будьмо, гей!».

Поки журналістка «готувала» одного з комуністів, до них поспішав оператор. Побачивши його з увімкненою камерою, той ретирувався. Але все-таки погодився. «Дорогі жителі Білорусі!» «Ой, тільки вчора прилетів з дружньої нам держави, де також доводилося казати такі слова», — швидко виправився політик і побажав бути розумнішими, виваженішими і вибирати комуністів рушійною силою і т. д. і т. п. Точно так само «записали» відразу після обрання нового голову фракції «Наша Україна», який побажав толерантніше ставитися до подій в Україні.

До речі, на відміну від депутатів, «зірки» не такі повороткі. Вони в нас дуже прошені. Особливо з близького зарубіжжя. У листопаді на гастролі до Києва приїжджав Кіркоров, знімальна група заради кількох слів прочекала майже три години біля гримерної. Його адміністратори, змінюючись, обіцяли допомогти прискорити зустріч, але так само безвісти зникали. Мінеральну воду і бутерброди з червоною ікрою занесли за лаштунки, коли пролунав третій дзвінок і глядачі зааплодували у чеканні. Він з’явився, як грім серед ясного неба, схопив мікрофон, чарівним голосом промовив кілька слів і виплив на сцену. З переляку журналістка навіть радіомікрофон забула увімкнути, але до її порятунку, його звучний голос «узяв» мікрофон телекамери. До речі, з Аллою Пугачовою пощастило менше: її також прочекали. І хоч на зйомку була згода, примадонна так і не з’явилася.

P. S. Цього року офіційне новорічне телепоздоровлення для українців приготував не тільки Президент Віктор Ющенко, а й Голова Верховної Ради Олександр Мороз, Прем’єр-міністр Віктор Янукович і лідер опозиції Юлія Тимошенко. А в неформальній обстановці можна буде побачити тільки Олександра Мороза на телеканалі «Інтер» у новорічному шоу «Карнавальна ніч» 31 грудня.