Комітет з питань національної безпеки і оборони визнав задовільним стан готовності Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації до виконання основних завдань з нового року. Таке рішення члени комітету ухвалили за результатами виїзного засідання, на якому розглядали становлення Держспецзв’язку.

Народні депутати звернули увагу на проблеми, які виникли у ході становлення Держспецзв’язку і потребують невідкладного розгляду, законодавчого врегулювання, а також належного фінансування. Зокрема, гостро постає проблема забезпечення належного функціонування державної системи урядового зв’язку як системи, що діє в інтересах управління державою, за умов можливої приватизації ВАТ «Укртелеком».

Ухвалено рішення про створення у комітеті робочої групи за участю представників Держспецзв’язку, СБУ та інших державних органів для узгодження позицій щодо законодавчого врегулювання діяльності у сфері забезпечення інформаційної безпеки, зокрема, розробки концепції інформаційної безпеки України.

Члени Комітету в справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів на виїзному засіданні, яке відбулося у селі Лютіж Київської області, ознайомилися з діяльністю Всеукраїнського центру професійної реабілітації інвалідів. Центр було відкрито у 2002 році, тут пройшли професійну реабілітацію за дев’ятьма робітничими професіями майже 1300 інвалідів І—ІІІ груп. Більш як половина його випускників працевлаштовано за набутою спеціальністю. Народні депутати оглянули навчальні та житлові корпуси, поспілкувалися з курсантами центру. Голова комітету Петро Цибенко передав благодійну гуманітарну допомогу центру з нагоди новорічних та різдвяних свят.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до Лісового кодексу України. На думку членів комітету, прийняття такого документа спричинить вдосконалення нормативно-правового регулювання у сферах земельних відносин, лісокористування та водокористування.

Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту відхилити проект закону про об’єкти національного надбання та інше майно, що може перебувати виключно у державній або комунальній власності. Депутати зазначали, що положення законопроекту є недостатньо коректною спробою кодифікації норм законодавства у частині визначення об’єктів, що можуть перебувати виключно у державній або комунальній власності та не узгоджуються з вимогами Конституції і чинних законів.

У Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності готують до розгляду проект закону про внесення змін до Закону «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України», поданий Кабінетом Міністрів України. Законопроектом, зокрема, передбачається встановити, що товари, які ввозяться громадянами в багажі або пересилаються в міжнародних поштових відправленнях, сумарна митна вартість яких не перевищує 1000 євро, а загальна вага яких не перевищує 100 кг, підлягають обов’язковому письмовому декларуванню та оподатковуються ввізним митом за ставкою в розмірі 20 відсотків митної вартості, податком на додану вартість та в установлених законодавством випадках акцизним та іншими зборами.

Комітет із питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією підтримує проект закону про внесення змін та доповнень до Закону «Про виконавче провадження» (щодо усунення передумов корупції). Ним, зокрема, пропонується заборонити державній виконавчій службі залучати суб’єктів охоронної діяльності під час проведення виконавчих дій та встановити обмеження у часі для виконання рішення суду стосовно юридичної особи-боржника.

За повідомленнями інформуправління Верховної Ради.