Ініціювавши судову реформу, глава держави слово підкріпив ділом: днями Віктор Ющенко подав на розгляд Верховної Ради два законопроекти, котрі, по суті, є новими редакціями законів «Про судоустрій» та «Про статус суддів».

Зміни до першого передбачають удосконалення системи судів загальної юрисдикції відповідно до європейських стандартів. У президентському варіанті йдеться, зокрема, про створення вищих судів цивільної і кримінальної юрисдикцій, окружних кримінальних судів та поступової ліквідації «Феміди в погонах» —військових судів. У проекті також істотно обмежуються повноваження голови суду в традиційній нині для нього сфері — розподіл справ, преміювання та вирішення соціальних і житлових питань.

Мета другого законопроекту — поліпшити систему добору кадрів: адже вони, як жодні інші, справді часто «вирішують усе». Президент пропонує готувати їх у Національній академії суддів (нині — це Академія суддів України), а для тих служителів правосуддя, котрих призначатимуть на посаду вперше, проводити відкриті конкурси. Виписано в проекті й порядок притягнення до дисциплінарної відповідальності тих суддів, що заплямували мантію не гідними високого статусу діями. Тут визначено чіткий і вичерпний перелік підстав для покарання суддів аж до звільнення їх з посади.