Заява голови фракції Соціалістичної партії у Верховній Раді України Івана Бокого

Через шість років після загибелі журналіста Георгія Гонгадзе не припиняються політичні спекуляції на цю тему. Найрезонансніший злочин в історії України залишається нерозкритим. Але найцинічнішим є те, що керівництво компетентних органів, відповідальне за результат слідства, відверто демонструє свій непрофесіоналізм і небажання розкрити злочин.

Відставку попереднього Генпрокурора Святослава Піскуна Президент Віктор Ющенко пояснив тим, що ГПУ не досягла успіху в розслідуванні вбивства Гонгадзе. Минуло більше року — успіхів немає і понині. Мало того, Медведько і його команда роблять усе, щоб завести слідство в безвихідь і врятувати від відповідальності організаторів убивства журналіста.

Переконливим сигналом того, що керівництво Генпрокуратури цілеспрямовано намагається поховати справу Гонгадзе, є чергова зміна слідчої бригади, яка веде справу. За минулі шість років слідчу бригаду замінювали при кожному Генпрокуророві — п’ять разів. Для чого це робиться? Для того, щоб підмінити брак результату імітацією реальної роботи. Попередні слідчі також були цілком кваліфікованими, проте Медведько знов вирішив змінити слідчих у справі Гонгадзе. Тепер жодних результатів від них вимагати не можна — люди нові, повинні наново вивчити сотні томів кримінальної справи, всю документацію, дані десятків експертиз — це колосальний масив інформації.

Мало того, і сам Генпрокурор, і начальник слідчого управління Р. Кузьмін зайнялися відвертим політичним піаром і особисто «відмазують» усіх причетних до злочину осіб. Посилаючися на політичний тиск на прокуратуру, Медведько і Кузьмін своїми заявами незаконно впливають на хід розслідування. Керівництво Генпрокуратури відкрито заявляє, що в нього є власна версія злочину — нібито справжньою жертвою у вбивстві Гонгадзе є не сам журналіст, а екс-президент Леонід Кучма. Нібито злочин скоєний, щоб дискредитувати Кучму. Яке право мають керівники ГПУ поширювати особисті домисли? Свою думку у справі вони повинні обґрунтовувати виключно на офіційно підтверджених результатах слідства.

Досі посадовці ГПУ не відповідають на запитання, чому не проведена незалежна міжнародна експертиза записів розмов у кабінеті Кучми, здійснених Миколою Мельниченком. Хоча фінансування цієї експертизи передбачене нашою державою.

Дії Медведька і Кузьміна у справі Гонгадзе свідчать про цілковиту моральну і професійну деградацію керівництва Генпрокуратури, яке завдає шкоди національній безпеці України, боротьбі з корупцією, ефективності роботи правоохоронної системи.

Фракція Соціалістичної партії України заявляє, що вважає неприпустимим подальше перебування на посаді нинішнього керівництва Генпрокуратури у зв’язку з очевидною некомпетентністю і замовним характером його діяльності. Соціалісти на найближчому засіданні Верховної Ради ініціюють розгляд питання щодо відповідальності Генпрокурора за розвал роботи прокуратури. Соціалісти звертаються до всіх політичних і громадських організацій України із закликом дати публічну оцінку діям керівництва ГПУ.