Унікальність нещодавно створеного Антирейдерського союзу підприємств України очевидна. Сьогодні це єдина в нашій державі громадська організація самооборони власників, у т. ч. промисловців та підприємців, яка представляє інтереси або вже захоплених рейдерами виробництв, або тих, що знаходяться в стадії захоплення.

Нині до її складу вже входить більш як 20 суб’єктів господарювання з усіх регіонів держави. Членами союзу можуть стати всі, хто має напрацьовані алгоритми протидії рейдерам, у т. ч. підприємці та промисловці, керівники комерційних структур, які представляють свої колективи, цілі колективи, правозахисники, колишні співробітники силових структур, які мають значний досвід боротьби з організованою злочинністю, законодавці... (Детально зі статутом організації самооборони українського бізнесу можна ознайомитися на сайті: www. ANTІRAІDER. opg); її штаб-квартира знаходиться на базі київського НВП «Сатурн» (відоме на весь світ тим, що саме тут у кооперації з іншими підприємствами виробляється неперевершений витвір українського технічного генія — оборонний комплекс «Кольчуга»).

На одній з останніх зустрічей зі ЗМІ ініціатори проекту оприлюднили деякі деталі. Зокрема, наголошувалося, що фундаторами новоствореної організації, яка нині вже репрезентує понад 10 тисяч робочих місць, стали досвідчені організатори виробництва, науковці, добре відомі в бізнесових колах фахівці УСПП, аналітики, правозахисники. Серед засновників — представники ВАТ «НВП «Сатурн» (профіль — унікальні космічні технології, якими володіють лише 8 найрозвиненіших країн світу; виграли у рейдерів більш як 20 судів!); ЗАТ «Київсоюзшляхпроект» (єдине в Україні підприємство, що виконує проектну документацію для великих мостів, виграли у рейдерів майже 20 судів!), Київського суднобудівного-судноремонтного заводу (пережили три активні захоплення підприємства; столичних корабелів підтримали 55 народних депутатів), ЗАТ «Укрспецавтоматика», АТВТ ТТФ «Сувенір» та інші.

Ця команда має величезний досвід протидії рейдерам, у тому числі десятки закритих через суд сфабрикованих кримінальних справ, сотні виграних у рейдерів судів, багаторазові зняття арештів майнових активів і т. д. Представники союзу наголошували: сьогодні потрібно виходити на якісно інший рівень протидії рейдерству та якнайширше впроваджувати новітні громадянські технології. З цими добродіями потрібно «воювати» через консолідацію широкого українського загалу та організацію всенародного спротиву. Для вжиття ефективних заходів наша еліта має чітко усвідомити принаймні кілька антибізнесових правд.

Правда перша

Рейдерство, як ганебне антиукраїнське явище, давно вийшло з-під контролю нашої спільноти. Влада, за великим рахунком, нічого не знає... Скільки підприємств уже вкрадено у законних власників, скільки з них взагалі припинило своє існування в результаті рейдерських захоплень, скільки робочих місць знищено, скільки технологічних ланцюжків розірвано, скільки товарів, зокрема й світового рівня, наша держава вже не виробляє, і ніколи не буде виробляти, яких збитків зазнав, і зазнає, державний бюджет, скільки потенційних інвестицій втрачено...

З’ясовується, ця надзвичайно важлива проблема не моніториться, як належить. У нас навіть немає людей, відповідальних за боротьбу з рейдерством. Взагалі! Навіть при Прем’єр-міністрові. А ті комісії, які утворені на найвищому державному рівні та покликані зупинити рейдерів, за дивним збігом обставин, чомусь тихо та непомітно «глохнуть», як скажімо, комісія Юрія Єханурова...

Правда друга

...Сьогодні в дуже багатьох випадках державу, на очах подивованого світу, примушують обслуговувати кримінальні схеми перерозподілу власності. І працювати на користь конкретних ПФГ... Особливо показовим є те, що ці комерційні структури (клани) делегували своїх представників у всі органи держуправління, і ці панове вірою і правдою працюють на своїх патронів! Тобто сьогодні ми повинні вести мову про новий, ще небезпечніший різновид корупції. Зрештою, той чи інший суддя, який приймає завідомо неправосудне рішення, одержує гроші не від людини з вулиці... Її рекомендують представники ПФГ, які «працюють» з цим суддею!

Правда третя

...Нині дедалі частіше промислово-фінансові групи намагаються підмінити і парламент, і уряд, і судову гілку влади, і навіть Президента... Фактично всі ми одержали товариство закритого типу «Україна». А той конфлікт між Президентом, органами виконавчої влади і Верховною Радою, який майстерно вирощують ПФГ, — це не що інше, як наполегливе намагання кожної з них розширитися. Читай: організувати чергову рейдерську атаку, щоб закріпити своє становище. Репреватизувати Україну можна, знову ж таки, тільки за допомогою сучасних громадянських технологій.

Правда четверта

...Рейдери в Україні реально консервують під себе прогалини в чинному законодавстві, чим створюють передумови для занепаду інституту національного підприємництва... Скажімо, чим пояснити, що за останні 10 років у наших владців так і не знайшлося часу, щоб прийняти закон про господарські товариства, який реально захищає інститут власності в Україні? Чому так сталося, що навіть сьогодні, коли наша держава йде до СОТ, ми залишаємось єдиною в Європі державою, яка й досі не має свого закону про захист комерційної таємниці підприємства?! З якого дива? Хіба в Україні не знають, що, скажімо, в Російській Федерації два роки поспіль боролися із США за одне-єдине формулювання у своєму законодавстві, яке забезпечує право на захист комерційної таємниці та інтелектуальної власності?

А хто відповість на запитання: які загрози несе вітчизняній економіці інститут міжнародних стандартів якості ІSО, який нам нав’язують щосили, і який, знову ж таки, не має відповідної законодавчої бази?.. Надсилаючи невідомо куди і кому матеріали, в яких повністю розкривається специфіка підприємств та система управління, оператори українського ринку натомість одержують нікчемний папірець, який нікого ні до чого не зобов’язує і нічого не дає... А що скаже конкретний промисловець чи підприємець, коли раптом дізнається, що його обвели довкола пальця і він надсилав інформацію, яка становить комерційну таємницю, всього-на-всього... приватній комерційній структурі(?), створеній у Великобританії(?), яку до того ж очолює один із колишніх керівників... спецслужб цієї країни(?).

Тому та обставина, що й досі в Україні не існувало цілісної та ефективної системи безпеки національного бізнесу, — це теж, схоже, не випадково. Бо левова частка «вжитих заходів» при перевірці виявлялася лише адміністративним декором із порожніх папірців, за лаштунками яких приховується цинічний перерозподіл величезних майнових, інтелектуальних, технологічних та трудових активів української нації. Усе це разом узяте — прямий шлях до так званої трофейної економіки, тобто суто азійської, ординської моделі державності, коли все у державі належить кільком ПФГ (кланам чи тейпам)! Протидіяти цьому явищу можна тільки через механізми громадянських технологій, через активізацію великого загалу людей.

— Не слід забувати, що новітні громадянські технології вже апробовано на деяких українських підприємствах, — наголошує координатор Антирейдерського союзу підприємств України, член УСПП, голова правління ВАТ «НВП «Сатурн» Володимир Чміль. —Скажімо, на одному з підприємств, коли правоохоронні органи стали на захист рейдерів, саме широкий загал, робітники, взявши лопати в руки, викинули зі своєї території і рейдерів, і їхніх покровителів, чим урятували майновий комплекс від розорення.

Це винятково ефективна антирейдерська технологія! З огляду на всі ці моменти, принципово важливо, щоб наша організація була почута... Щоб не було чергових містечкових комісій, де будуть задіяні друзі друзів, чи «любі друзі». Щоб люди, які справді володіють проблематикою і можуть зарадити справі, не залишилися за бортом цього процесу. Для українського бізнесового загалу надзвичайно важливим є те, що новостворена організація може реалізувати свою ініціативу, — і, до речі, успішно її реалізує! — в межах усієї держави, що вона бере на себе місію об’єднання та координування антирейдерського спротиву, рупора, надійного містка між конкретними керівниками підприємств і урядом, парламентом та Президентом. Я глибоко переконаний: якщо наша організація буде почута, то в нашої спільноти з’явиться не тільки новий вектор у системі розбудови громадянського суспільства, а й новий шанс на гідне життя.

Паспорт ефективності союзу

Перше. Сьогодні союз активно створює інститут уповноважених осіб у всі робочі органи влади, які сформовані чи будуть формуватися, у контексті безпеки національного бізнесу. Йдеться, зокрема, про секретаріат Президента (там працює група з розробки національної програми у сфері безпеки), Кабмін (там розглядатимуться найактуальніші питання антирейдерства), РНБО (там створено групу, яка займатиметься імплементацією системи безпеки національного бізнесу в систему національної безпеки та стратегію її розвитку), парламент (який, окрім конкретних законів, може також приймати постанови, і це буде простіший шлях!)... Усе це — невід’ємні складові громадянських технологій, які сприятимуть запровадженню нових цивілізованих стандартів у взаємовідносинах між бізнесом і владою.

Друге. Розгорнуту інформацію про новостворений союз, його завдання та задіяні технології надіслано на адресу Торгово-промислової палати України. Відповідні листи адресовано також посольствам багатьох держав, оскільки у дуже багатьох випадках рейдери мають стосунок до міжнародної терористичної діяльності.

Третє. Вже відмоніторено всі незаконні судові рішення стосовно підприємств — членів союзу, відповідну інформацію розміщено на сайті й узято на контроль громадськості. Матеріали відправлено до Вищої ради юстиції з категоричною вимогою вжити заходів до переступників.

Четверте. Союз започаткував загальнонаціональну картотеку рейдерських атак (у ній, зокрема, зазначається, де, коли, яке підприємство штурмували, до яких судів зверталися рейдери, які «чорні» технології застосовували)... Одержана інформація негайно доводиться до відома всіх центральних органів влади.

П’яте. Союз впритул зайнявся «підсвідчуванням» персон, які є учасниками рейдерських атак, у т. ч.:

— суддів (вичерпну інформацію про «художества» окремих добродіїв у мантіях уже розміщено на сайті www. ANTІRAІDER. opg;

— судових виконавців (нині готується відповідна добірка, оскільки таких теж виявилося чимало!);

— керівників охоронних фірм, які помічені у рейдерських нальотах (нехай задумаються про свої ліцензії!);

— посадових осіб із МВС, оскільки мають місце випадки, коли міліція починає «тяганитити» і грати на боці рейдерів (нехай ці достойники ризикують погонами, посадами і т. д.; мабуть, зовсім не випадковими є чіткі розцінки на їхні послуги).

Нині відбувається активне накопичення такої інформації з регіонів; уже є більш-менш повний банк даних із Харкова, Львова, Києва, АР Крим... Про серйозність цих наробок свідчить і той факт, що вже сьогодні уряд офіційно звернувся до союзу з проханням надати списки рейдерів і підприємств, які вони захопили, що й було зроблено.

Шосте. Союз запровадив інститут громадського представництва в суді. Це означає, що організація може виступати третьою стороною, якщо підприємець є членом союзу, а його підприємство — відповідачем.

Сьоме. Сьогодні на підприємствах, які ще не захоплені рейдерами, але стали членами союзу, формуються групи швидкого реагування, або робочі дружини. Як засвідчує практика, українська спільнота може чинити активний спротив рейдерам через громадян, широкий загал людей.

— Уявіть собі, що на кожному нашому підприємстві в Києві вже сформовано робочу дружину у складі 50 осіб, — розповідає директор Інституту політичного консалтингу Андрій Семидідько. — Навіть якщо таких підприємств у столиці лише 10, то разом вони можуть виставити 500 осіб, тобто цілий батальйон! Що буде з рейдерами і їхніми «патронами», ким би вони не були, якщо така громада негайно прийде на допомогу конкретному підприємству після сигналу «SОS»? Після того, як люди піднімуться із-за верстатів і негайно прибудуть на місце, коли почнуть працювати так звані польові командири, відповідальні за сектори, коли почнуть прибувати представники ЗМІ, влади, громадськості?

Восьме. Сьогодні союз проводить активний антирейдерський всеобуч.

— Скажімо, що робити, коли судовий виконавець ніби передає печатку підприємства рейдерам, хоча всі знають, що справжня печатка знаходиться у вас, як у єдиного законного власника? — доповнює заступник директора Інституту стандартів безпеки, кандидат наук, доцент, член-кореспондент Академії педагогічних та соціальних наук Павло Пригунов. — Усе це називається «ляпуха», яка коштує лише 3000 доларів, а з судовим виконавцем — 8000 доларів! Потрібно негайно писати заяву про вилучення фальшивої печатки, яку, до речі, неможливо підробити! Адже після виготовлення її відбитки надсилаються до головного експертного управління та податкової адміністрації, і встановити, що це рейдерська «підстава», тобто «ляпуха», можна впродовж години! В цьому є пряма небезпека для рейдерів.

Далі. Як писати заяву про напад? Ви маєте зазначити, що рейдери напали на ваше підприємство, що формування бойовиків, які брали участь у захопленні інших підприємств, скупчуються біля вашої прохідної. А далі — нехай органи влади реагують... Ваше завдання — звернути увагу!

Ще одне. Будь-яке захоплення, як правило, пов’язане з роздачею готівкової валюти. А тепер уявіть собі, що раптом, як сніг на голову, з’являються представники податкової адміністрації (силовий блок) і «братків» беруть в «оборот»...

Ми повинні знати, що сьогодні найвужчим місцем для рейдерів є виконавча служба, яка виконує свої функціональні повноваження тільки за місцем знаходження підприємства. Це — прямий шлях до ситуації, коли рішення будь-якого суду з усієї території держави нічого не дає захопникам. Бо є Мін’юст, орган виконавчої влади, підпорядкований Кабміну; для нейтралізації будь-якої рейдерської атаки потрібне лише тривіальне рішення колегії міністерства справедливості щодо збільшення терміну провадження —з трьох до семи діб! Щоб у підприємства був час на організацію самооборони!

— І насамкінець. Нам усім потрібно затямити, що рейдери просто так не з’являються, — наголошує Павло Пригунов. — Це представники тієї чи іншої ПФГ. Всього-на-всього. Отож треба тільки вичерпно знати, хто у них на яких постах «сидить» — у МВС, прокуратурі, СБУ. Треба добре розуміти, як працює цей механізм зсередини. І все. Це дозволить не тільки вирахувати замовника та його адміністративні можливості, а й передбачити чітку систему заходів для нейтралізації атаки. Звісно ж, через громадські технології.

Замість епілогу

На думку багатьох експертів, з цим лихом можна покінчити за кілька годин. Як президент Російської Федерації Володимир Путін. Російський чільник запросив на чай до Кремля усіх лідерів промислово-фінансових груп. На дружню розмову. Кожному була вручена загадкова тоненька червона папка. Звісно, ніхто цим достойним панам прямо не говорив, що їхній бізнес у Росії буде знищено, якщо раптом з’ясується, що їхні структури задіяні в рейдерських нападах. Але кожен чудово зрозумів його: ігри з чужою власністю закінчено. І рейдерство в Росії вмерло природною смертю. За кілька годин!